Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vi vil bruke mindre penger på jula

Nordmenn bruker rundt 11.100 kroner hver på jula. Det er noen hundrelapper mindre enn i fjor.

Til sammen planlegger voksne nordmenn å bruke nesten 46 milliarder kroner på å feire jul. Det blir i snitt 11.097 kroner på hver. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort for banken DNB.

– Veksten i pengebruken før jul er over. Jule-shoppingen var på topp i 2011. Siden har det blitt brukt mindre penger, sier Silje Sandmæl til nyhetsbyrået NTB. Hun er forbrukerøkonom i DNB.

Det største kuttet siden 2011 har vært på gaver. For seks år siden brukte vi over 7.000 kroner hver på julegaver. I år er planen å bruke 5.700 kroner. I fjor brukte vi litt mer på gaver, og mange ønsket å droppe julegavene.

En ting er hva vi planlegger, en annen ting er hva vi gjør. En av seks er redd for å ha dårlig råd i januar. Det viser en undersøkelse fra i fjor. Grunnen var at de brukte så mye penger i jula.

– Vanligvis bruker folk litt mer enn de ser for seg, sier Sandmæl.

Hun mener det er viktig å planlegge. Slik unngår du å bruke mer enn du råd til.

– I fjor var det kun 7 prosent av oss som lagde et budsjett for jula. Et budsjett hjelper deg å holde kontroll på alle utgiftene. Samtidig får du god oversikt over alle tingene som må gjøres, sier hun.

Totalt vil vi bruke mer penger i år enn i fjor. Det er fordi tallet på innbyggere i Norge har økt. Trolig vil nordmenn bruke 45,8 milliarder kroner før jul. I fjor brukte vi 45,5 milliarder kroner på julehandelen.

De siste årene har vi brukt litt over halvparten av pengene på gaver.

– Jeg syns ikke det er overraskende. Men det er mye penger, sier Sandmæl.

Økonomen i DNB foreslår å sette opp en liste for hvem du skal handle gaver til. Planlegg hva de skal få og sett en makspris på gavene.

– Tenk godt gjennom hva du skal gi, at det er noe de vil ha. Sammenlign priser. Det er lett å gjøre på nett. Kanskje kan du tenke alternativt og gi bort en opplevelse, noe hjemmelaget eller gi bort en tjeneste, sier Sandmæl.