Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ha en rolig åpning av samfunnet

Regjeringen vil åpne samfunnet igjen. Det starter fra 20. april. Men da må smitten forbli under kontroll.

– Vi har bedt om mye, fra hver enkelt. Svaret er tålmodighet. Selv om det er krevende, og vi alle savner hverdagen. Det har vist hva som bor i oss. Det har vist at vi bryr oss om hverandre, og at vi står sammen. Tusen takk til alle som bidrar, sier Erna Solberg. Hun er statsminister i Norge.

– Dette har en høy pris. Mange har dødd. Jeg vil sende mine varmeste tanker til familiene. Mange er uten jobb. Vi gjør alt vi kan for å stoppe smitten. Vi gjør alt vi kan for å sikre arbeidsplassene. Det koster, men det er verdt det. Alle har sett bildene fra andre land i Europa. Der har helsevesenet kollapset. Det skal vi unngå, sier Solberg.

Les også: Her begraves en korona-smittet hver halvtime

Les mer: Afrikanske land gjør seg klare til kamp

Hun sier de nye tallene gir grunn til optimisme. Men de vil være forsiktige. Hun sammenligner det hele med en fotballkamp. Hun sier det er langt igjen før kampen er halvspilt. Derfor vil de åpne samfunnet i et sakte tempo.

– Vi vil fortsette med det vi vet virker. Men det vil bli noen små justeringer. Før vi fjerner begrensningene, må vi ha bedre kontroll på smitten. Da må vi kunne teste flere, fortere, sier Solberg.

Det er Bent Høie enig i. Han er helseminister.

– Testing, bedre sporing og rask isolering av smitte er svært viktig. Det er avgjørende før vi kan åpne samfunnet mer opp, sier Bent Høie. Han sier at de strenge tiltakene har vært tøffe og svært tunge for mange. Men de har vært viktige.

– Vi har nådd målet om at de smittede skal smitte mindre enn én annen person. Men vi har et stykke igjen før vi har vunnet over viruset. Vi må fortsatt ha strenge smitteverntiltak i lang tid. Gjenåpningen av samfunnet skal skje over tid og kontrollert. Dette skal vi klare sammen, sa Høie.

Les også: Store kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni

Guri Melby er kunnskapsminister. Hun sier at målet er at alle barn skal tilbake på skolen før sommeren.

– Det er usikkert om det blir som før 12. mars. For mange blir det kanskje i mindre grupper. Og det er usikkert at alle får fulle dager eller fulle uker. Men det er viktig for alle barn å unge å komme tilbake til en mer normal hverdag og sitt vante miljø, sier Melby.

For 1. til 4. klasse åpner skolene igjen 27. april. Videregående i 2. og 3. klasse på yrkesfag åpner også den samme dagen.

– Foreldre, barn og ansatte skal være trygge når barnehagene og skolene åpner igjen. Vi fikk et faglig råd som var veldig klart. Skolene og barnehagene må få tid til å gjøre seg klare for en åpning, sier Melby.

– Hensynet til helse går foran alle andre hensyn, sier Melby. Hun minner om at det kan bli nødvendig å stenge igjen.

Les mer: Dette kan du gjøre og ikke gjøre i påsken

20. april får barnehager åpne. De som trenger mer tid, kan vente. De skal åpne 27. april.

20. april blir det lov å sove på hytta. Forbudet mot å overnatte på fritidseiendommer blir fjernet. Men regjeringen ber folk begrense antallet fritidsreiser. 

20. april får bedrifter som jobber helse åpne igjen. De får begynne med kontakt én-til-én igjen. Dette gjelder folk som jobber som fysioterapeuter og psykologer. Men de må lage nye regler for smittevern. Det skal de lage med Folkehelse-instituttet (FHI). 

Senest 27. april kan andre tjenester med én-til-én-kontakt åpne igjen. Det gjelder folk som jobber som frisører og med kroppspleie. De får åpne om de har laget nye regler for smittevern.

27. april åpner skolene for 1.–4. trinn på barneskolen. Skolefritids-ordningen (SFO) åpner også. Videregående skoler åpner for elever på yrkesfag som går på VG2 og VG3.

27. april blir universiteter, høyskoler og fagskoler delvis åpnet. Det gjelder for studenter og ansatte som er i sluttfasen av studier og prosjekter. De må også være helt avhengige av utstyr på lærestedet. Ellers ber regjeringen om at de blir hjemme.