Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ha Vinmonopol på flyplasser

I dag er det et privat selskap som selger alkohol på flyplassene. Et flertall på Stortinget vil utrede om Vinmonopolet kan selge alkohol der i stedet.

Taxfree-ordningen er svær populær i Norge. Den lar folk kjøpe billigere alkohol, tobakk og godteri på flyplassene når de kommer hjem fra utlandet. I dag er det private selskaper som selger Taxfree-varer på flyplassene.

LES MER HER: Nekter å jobbe mer

Men et flertall på Stortinget vil utrede om Vinmonopolet kan selge alkohol der i stedet. Det skriver avisa Klassekampen, ifølge nyhetsbyrået NTB. Det er partiene Venstre, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Arbeiderpartiet som ønsker dette. Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er imot en slik utredning.

LES MER HER: Vi kjøper færre sigaretter

Det vil si at eksperter skal finne ut hva som skjer hvis Vinmonopolet tar over salget.

– Taxfree på flyplassene har tatt helt av. Vi tror markedsføringen kan bli mindre aggressiv dersom Vinmonopolet tar over, sier Torgeir Michaelsen fra Arbeiderpartiet.

LES MER HER: Mange vil selge dyr vin på auksjon

Taxfree-salget har steget med 32 prosent i år. Hver fjerde spritflaske som kjøpes i Norge er handlet på taxfree. Det er selskapet Travel Retail Norway som står for taxfree-salget i Norge. Selskapet har hatt et overskudd på til sammen 2 milliarder kroner siden 2005. Det er ifølge avisa Aftenposten. Da tok Travel Retail Norway over salget fra flyselskapet SAS.

LES MER HER: Streik i taxfree-butikkene