Norge

Vil hjelpe flyktninger med å få jobb

– I Norge er nettverk viktig for å komme inn i arbeidslivet, sier Jyoti Sohal-David. Hun har startet et eget jobb-byrå for flyktninger.

Flyktninger som kommer til Norge, skal igjennom et såkalt introduksjons-program. Målet er at de skal komme seg i jobb eller utdanning. Stadig flere klarer dette.

– Men mange synes fremdeles det er vanskelig å få arbeid. Det gjelder også flyktninger som har utdannelse når de kommer til Norge, sier Jyoti Sohal-David til Klar Tale. Hun har startet Skillfugees. Bedriften skal gjøre det lettere for utdannede flyktninger å få jobb.

– Flyktninger skal få hjelp til å finne bedrifter som trenger kunnskapen deres. Vi har en egen nettside. Der kan folk sende oss CV-en sin. Da ser vi hva slags utdanning og arbeids-erfaring de har. På den måten kan vi finne den rette jobben for dem, sier hun.

Hun er selv født og oppvokst i Norge. Foreldrene er fra India.

– De var utdannet og hadde jobbet i India. Men de måtte starte helt fra begynnelsen igjen i Norge.

Sohal-David er utdannet karriere-veileder. Hun har også vært frivillig i organisasjonen Røde Kors.

– Jeg har snakket med flyktninger om hvilke problemer de har. Mange forteller at de mangler venner og sosialt fellesskap. I Norge er nettverk veldig viktig, også når du skal søke på jobber, sier hun.

Hun forteller at mange flyktninger har mistet papirene sine. Andre fikk ikke tid til å ta med vitnemål og attester da de flyktet.

– Noen får ikke godkjent papirene de har med til Norge. De må tilbake til skolen igjen. Det gjør at enkelte mister motivasjonen. Noen synes også det er vanskelig å lære seg norsk. Alt dette er en utfordring, sier hun.

– Vi trenger tiltak for å få flere flyktninger i jobb. Det er det ingen tvil om, sier Ann-Magrit Austenå. Hun er generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Hun kjenner ikke til Skillfugees og hva de kan tilby. Men det viktigste er at introduksjons-programmet for flyktninger blir bedre, mener hun.

Regjeringen har et forslag til ny lov om integrering. De foreslår å tilpasse introduksjons-programmet bedre til hver person. Det er Austenå positiv til. Hun mener vi også må forsøke å sette sammen riktig sted å bo med rett person.

– Det er stor forskjell på hva en utdannet tyrker og en afghansk gjetergutt trenger. Vi bør se på hvilken erfaring hver person har og hva de kan. De bør få en kommune å bo i som kan tilby utdanningen og jobben de trenger, sier hun.

LES OGSÅ: Hvem trenger Halan?

HER KAN DU LESE: Språkkrav hindrer innvandrere i å få jobb

Siste utgave

På forsiden nå