Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ikke selge egg fra høns i bur

Fra neste år kan det bli slutt på egg fra høns i bur i Rema 1000-butikkene. Kjeden har allerede begynt å merke kartongene med slike egg.

Fra nyttår skal Rema 1000 kun selge egg fra høner som kan gå fritt. Butikk-kjeden har allerede begynt å merke kartongene med egg fra høns i bur. Rema 1000 skremmer kundene fra å kjøpe annet enn egg fra høns som går fritt. Det sier de som driver med produksjon av egg, ifølge avisa Nationen.

LES MER HER: Vil ikke drepe dyr for pels

I midten av juli startet Rema 1000 å merke kartongene. Det står det at det er egg fra høns i bur. I tillegg begynte de å skrive på kartongene hva som er forskjellen. De skrev hvordan hønsene i bur har det sammenlignet med høner som går fritt. Fra og med 1. januar 2012 endres reglene. Da bli det ikke lenger lov å ha de gamle burene med netting i Norge. Produsentene må gå over til nye typer bur, eller de må la hønene få gå fritt. De nye burene kalles miljø-bur. De skal blant annet ha en kasse til å ruge i, en vagle-pinne som hønsene kan stå på og et sand-bad. De skal være bedre for hønene.

– Det er ingen grunn til å påstå at høns som går fritt, har det bedre. Det er sammenlignet med høns i miljø-bur, sier David Koht-Norbye. Han er leder i Norsk Fjørfelag.

Han sier at hele bransjen er enig med ham.

LES MER HER: Gal etter høner

Tor-Erik Aag er sjef for innkjøp i Rema 1000. Han sier at de merker kartongene fordi kundene trenger informasjon. Han sier at hensikten ikke er å skremme kundene fra å kjøpe egg fra høns i miljø-bur.

– Det vi gjør, er å fortelle kundene om forskjellene i hvordan dyr har det. I resten av Europa er det krav om å merke egg fra høns i bur. Norge er det eneste landet der den informasjonen ikke når fram til kundene. Det gjør vi noe med nå, på en saklig måte.