Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil spise mindre av dette

Nesten hver fjerde nordmann sier de vil spise mindre rødt kjøtt. Forsker Bjørg Egeland er bekymret over trenden.

Nesten hver fjerde nordmann sier at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016. Det kommer fram i en spørre-undersøkelse som Sentio har gjort for avisa Nationen.

Rødt kjøtt er kjøtt fra storfe, svin, sau og geit. Dette kjøttet er det ikke er sunt å spise for mye av. Det sier blant andre Verdens helseorganisasjon (WHO). I oktober 2015 kom WHO med en ny rapport. I den sto det at rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt kan øke faren for å få tarmkreft. Bearbeidet kjøtt er kjøtt som for eksempel er røkt eller saltet. Eksempler er bacon og pølser.

Helsedirektoratet anbefaler nordmenn å spise bare litt rødt kjøtt. Og særlig kvinner følger rådet. 29 prosent av kvinnene som Sentio snakket med, sa at de skulle spise mindre rødt kjøtt.

Men ikke alle er glade for utviklingen. Bjørg Engeland er forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hun er bekymret. Nordmenn spiser allerede ganske lite kjøtt, sier hun. Norske menn spiser bare litt mer enn det som er anbefalt.

– Og kvinner spiser allerede mindre rødt kjøtt enn de burde. De som er mest påvirket av advarslene fra WHO, vil spise enda mindre. Det er uheldig. Det er fullstendig unødvendig, sier hun.

For rødt kjøtt er en viktig kilde til proteiner, sier Engeland. I rødt kjøtt finnes det også mineraler som sink og jern, og flere typer B-vitaminer. Alt dette er viktig for at kroppen skal fungere godt.