Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil straffe «likes» på truende innlegg

Antirasistisk senter vil straffe dem som liker truende innlegg i sosiale medier.

Du kan like innlegg på sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram. Noen legger ut truende og hatefulle innlegg her. Det kan være straffbart. Men det er ikke straffbart å vise at du støtter disse innleggene ved å trykke på «liker».

Det vil Antirasistisk senter gjøre noe med, skriver kanalen NRK. Ungdomspartiet Sosialistisk Ungdom (SU) også. De vil straffe folk som liker slike innlegg på Facebook. Men bare veldig truende og hatefulle innlegg.

– Jeg tenker særlig når noen liker et innlegg om at noen burde voldtas eller drepes, sier Rune Berglund Steen til NRK. Han er leder i Antirasistisk senter.

I Norge har vi ytringsfrihet. Du har lov til å si og skrive nesten hva som helst. Unntakene er for eksempel hvis du sier noe rasistisk eller veldig truende. Det er ikke lov.

Fra 2012 ble det også forbudt å skrive slike ytringer på blogger og sosiale medier. Nå kan det altså bli forbudt å bare like disse ytringene.

Andrea Sjøvoll vil gjerne ha denne loven. Hun er leder i SU. Å like slike innlegg kan være som å støtte at andre skal være voldelige, mener hun.

– I verste fall kan dette sees på som en oppfordring til vold, sier hun til NRK.