Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ta støtte fra muslimer som ikke tar opp lån

Fremskrittspartiet åpner for åt ta bostøtten fra muslimer. Det gjelder de som ikke tar opp boliglån.

– Hvis noen blir avhengige av bostøtte fordi de av religiøse årsaker ikke har tatt lån. Da må vi kunne trekke den tilbake, sier Jon Helgheim til avisa Klassekampen. Han snakker om innvandring for Fremskrittspartiet (Frp).

Mange muslimer tar ikke opp lån fra banken. Årsaken er et forbud mot renter i islam.

Bostøtte er pengestøtte til folk som sliter med å betale husleie eller boliglån.

Det bor rundt 15.000 innvandere fra Somalia og deres etterkommere i Oslo.

Oslo kommune kunne spart mye penger i bostøtte. Det er dersom de tilbyr en måte å betale for bolig på som passer med islam. Det mener Torkel Brekke. Han er professor i religions-vitenskap.

Jon Helgheim fra Frp mener Oslo kommune kunne spart pengene uten å gjøre dette.

– Vi må vurdere å kutte i støtteordningene. Det er dersom noen velger å bli i en situasjon der de er avhengige av offentlig støtte. Og dersom de sier nei til lån av religiøse årsaker, sier han.

Han er imot å tilby disse ting som lån uten renter.

– At folk ikke liker å betale renter – det er det ikke det offentliges oppgave å løse. Vi skal ikke tilpasse oss andre kulturer og religioner når vi lager offentlige tjenester. Det fører til at integreringen feiler, sier Helgheim.

Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere eier egen bolig. Det viser en undersøkelse.

87 prosent tror det vil «få negative følger for livet etter døden». Det er dersom de tar opp lån med renter. 56 prosent tror det kan føre til ulykke.

Nesten halvparten sier de er redde for negative reaksjoner fra andre. Det er dersom de tar boliglån med rente. Det viser undersøkelsen. Den er utført blant 483 personer. De fleste av dem er norsk-somaliere i Oslo. Undersøkelsen er støttet av Husbanken. Den er gjennomført for Bydel Gamle Oslo, skriver Klassekampen.