Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vinner fredsprisen

Nadia Murad og Denis Mukwege får Nobels fredspris i 2018.

To personer vinner årets Nobels fredspris. Disse er Denis Mukwege og Nadia Murad.

– De får prisen for kampen mot seksualisert vold. Volden blir brukt som våpen i krig og konflikter, sier Nobelkomiteen i Norge fredag.

Murad gråt da hun fikk vite nyheten. Det sier broren hennes til kanalen NRK.

– Hun klarer ikke å snakke, sier Sauds Murad.

Nadia Murad ble født i 1993 i landsbyen Kocho i Irak. Hun drømte om å bli historielærer og makeup-artist. Hun hører til folkegruppa yazidi. Andre muslimer godtar dem ikke som rettroende, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Murad mistet begge foreldrene og seks brødre. Det skjedde da terrorgruppa IS drepte yazidier fra 3. august 2014. Murad ble kidnappet av IS. Hun ble tvunget til å støtte deres meninger. Hun var sexslave. Murad klarte å rømme. Etterpå har hun fortalt verden hva som skjedde. Hun har kjempet for rettferdighet.

Denis Mukwege er en lege fra Kongo. Han ble født i 1955. Han er utdannet kirurg og gynekolog. I dag er han lege ved Panzi sykehus i byen Bukavu. Der hjelper han kvinner som har blitt voldtatt i konflikter. Han er en ekspert på hvordan slike ofre kan hjelpes. 3.600 personer har kommet til sykehuset hvert år for å få hjelp etter voldtekter. Mange av dem er så alvorlig skadd at de må opereres.

Mukwege opererte noen da det ble kjent at han fikk Nobels fredspris. Plutselig ble det masse bråk utenfor.

– Du kan se for deg hvor glad jeg er, sier han til avisa VG.

Begge vinnerne har blitt hedret med flere priser for jobben de har gjort.

Fredsprisen er en veldig god måte å hedre dem på, mener statsminister Erna Solberg.

Organisasjonen Røde Kors hyller også vinnerne.

– Nobelkomiteen sender et sterkt signal. Den sier at seksualisert vold er krigs-forbrytelser, sier generalsekretær Bernt G. Apeland, ifølge NTB.

– Vi gratulerer de to prisvinnerne for å være så modige. Dessverre er seksuell vold i krig og konflikt svært vanlig. Ikke bare i Kongo eller i Irak, men over hele verden, sier Apeland.