Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Holder 14-åringer som sex-slaver

Opprørsgruppa IS holder jenter i 14-årsalderen som sex-slaver. Det sier menneskeretts-gruppa Amnesty International.

– Vi var 21 jenter i et rom, to av dem var veldig unge. En dag ble vi gitt klær som så ut som dansekostymer. Vi fikk beskjed om å vaske oss og ta på klærne. Det forteller 20 år gamle Luna i en rapport fra menneskeretts-gruppa Amnesty.

– Jilian tok livet sitt på baderommet. Hun kuttet pulsåren sin og hengte seg. Hun var veldig vakker. Jeg tror hun visste at hun ville bli tatt med bort av en mann. Det var derfor hun tok livet sitt, forteller Luna. Hun klarte selv å rømme fra fangenskap.

Opprørsgruppa Den islamske staten (IS) utfører overgrep mot yazidier og andre folkegrupper i Irak. Folk er utsatt for drap, etnisk rensing og slaveri. Det skriver Amnesty i en ny rapport. IS kontrollerer et stort område. Det strekker seg over grensa mellom Irak og Syria.

Jenter helt nede i 14-årsalderen blir holdt som sex-slaver, ifølge Amnesty International.

– Mange av dem som holdes som sexslaver, er barn. Det er jenter på 14 til 15 år . Noen er enda yngre, sier Donatella Rovera fra Amnesty.

Flere kvinner og jenter i fangenskap skal ha begått selvmord. Andre har forsøkt å ta sine egne liv. Slik har de unngått seksuelt misbruk.

– Kvinnene utsettes for fysisk og psykisk lidelsen og grusom seksuell vold. Det er katastrofalt, sier Rovera.

Omtrent 300 kvinner har klart å rømme fra IS. 40 av dem snakket med Amnesty under arbeidet med rapporten.

Andre forteller om trusler, tortur, at de ble banket opp og om voldtekter. Noen av dem ble gitt til menn som allerede var gift. Disse mennene var blant annet fremmedkrigere fra vestlige land som hadde blitt med i IS.

Noen av de irakiske kvinnene som var gift med terroristene, synes synd på kvinnene i fangenskap. Noen av dem hjelp noen av slavene til å rømme. Men det var lite de kunne gjøre.

– Hun var som en mor for oss. Jeg kommer aldri til å glemme denne kvinnen. Hun reddet livene våre. Det forteller en av de rømte slavene om en lokal kvinne som hjalp dem under flukten.

Den britiske avisa The Times har intervjuet jenter som har unnsluppet IS-slaveriet. De skriver at noen av sexslavene er så unge som 12 år. Det er trolig flere hundre kvinner som er slaver, og kanskje så mange som flere tusen, skriver avisa.

Noen av jentene skal ha blitt solgt for under 200 kroner. Dette skal være det mest omfattende tilfellet av slaveri så langt i dette århundret, ifølge The Times.

Amnesty-rapporten forteller også om 16 år gamle Randa. Hun ble bortført sammen med sin familie. Hun ble voldtatt av en mann som var dobbelt så gammel som henne.

– Det er så smertefullt det de gjorde mot meg og min familie, sier hun.

– Selv de som har kommet seg unna, har store problemer, forteller Rovera i Amnesty.

LES MER HER: Flere vanlige personer dør i krigen