Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vurderer ja til folkeavstemning

Finnmark Ap vurderer å si ja til folkeavstemning om å slå seg sammen med Troms.

Finnmark Senterparti (Sp) vil legge fram forslag om folkeavstemning. De vil at folk skal få si om de ønsker at Finnmark skal slå seg sammen med Troms. Det vil de foreslå når fylkestinget i Finnmark samles 14. mars. Arbeiderpartiet (Ap) vurderer å støtte forslaget.

Senterpartiet vil få flertall for forslaget, om de får støtte fra Ap.

Dagen før fylkestinget skal Arbeiderpartiets gruppe på fylkestinget møtes. De skal finne ut hva de skal mene, ifølge avisa Klassekampen.

Ragnhild Vassvik er Arbeiderpartiets fylkesordfører i Finnmark. Hun sier hun ikke støtter sammenslåingen med Troms. Hun har bedt administrasjonen i fylket om å vurdere en folkeavstemning.

– For oss er det viktig at alle synspunkter når fram til Oslo. Også den store motstanden, sier Vassvik.

Onsdag var det spørretime på Stortinget. Da sa kommunalminister Monica Mæland at det ikke blir en ny vurdering av sammenslåingen.

– Folk kan gjerne være uenig. Men jeg gjentar at jeg gjennomfører Stortingets vedtak, sa Mæland gang på gang.

Hun fikk kritikk fra blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han mente at Mæland undervurderer motstanden i Finnmark.

Vassvik sier det er tull at Mæland ikke kan endre det Stortinget har bestemt.

– En statsråd kan når som helst komme med en ny sak for Stortinget. I denne saken er det nok at tre representanter endrer mening. Så kan Finnmark fortsette som et fritt fylke, sier Vassvik.

Det er ingen regler som hindrer en folkeavstemning. Det bekrefter Mælands eget departement. Camilla Strandskog er hennes politiske rådgiver. Hun skrev dette til nyhetsbyrået NTB onsdag: «Fylkene kan selv avholde folkeavstemninger. De kan selv avgjøre når det skal holdes.»