Sport
Bilde 1 av 6

17 norske konkurrerer i ekstrem varme

Det kan bli 40 grader under VM i friidrett. 
Norske Håvard Haukenes konkurrerer midt på natten på grunn av varmen.

I dag (fredag) starter verdens-mesterskapet (VM) i friidrett. Det er i Doha i Qatar. Stedet er beryktet. Årsaken er at det blir så 
varmt der. Det kan bli 40 grader.

Norge sender 17 nordmenn til Doha. Blant dem er brødrene Ingebrigtsen og Karsten Warholm. Fem kvinner og 12 menn skal konkurrere for Norge, ifølge Norges Friidrettsforbund.

Håvard Haukenes kommer til å kjenne varmen best. Han konkurrerer i 50 kilometer kappgang. Det skjer lørdag. Han skal gå 25 runder i en 2 kilometer lang løype. Forholdene blir ekstreme, skriver nyhetsbyrået NTB.

De siste ukene før VM brukte Haukenes på å bli vant til varmen.

– Jeg må vite nøyaktig hvor mye væske jeg mister per time. Hvor mye koffein jeg tåler å drikke. Og hvor mye karbohydrater kroppen klarer å takle i løpet av tiden jeg konkurrerer, sier han til NTB.

Starten blir en halv time før midnatt lokal tid. Trolig kommer han i mål etter klokka 3 på natten. Konkurransen skjer om natten fordi det er så varmt.

Det er store krav til dem som er med. Døgnet må snus. Kroppen må vennes til høy luftfuktighet og varme. Så må formen være på topp.

Haukenes tror på medalje.

– Jeg går for å ta det som er mitt. Jeg har lyst på medalje. Det er det jeg trener for, sier han.

VM i Doha er én og en halv måned senere enn vanlig. I Doha er det vanligvis kjøligere i september og oktober enn i august. Men det er fortsatt varmt. Varmen er verst for de som konkurrerer utenfor det store stadionet. På stadion finnes et spesial-laget air-condition-anlegg. Det skal kjøle ned lufta. Utøverne der skal kjempe om medaljer i temperaturer som tilsvarer norsk sommer, rundt 22 til 24 grader.

Norge har flere kandidater som kan vinne gull. Blant dem er Karsten Warholm. Han vant gull i VM for fire år siden. Han løper igjen 400 meter hekk. Det er han ekspert på. Warholm er også påmeldt 400 meter flatt. Men det er ikke helt sikkert at han stiller i begge konkurranser.

Warholm dro til VM-byen Doha 12 dager før konkurransene startet. Brødrene Ingebrigtsen ventet så lenge de kunne med å reise. Alle brødrene starter i løp 27. september.

De tre brødrene Ingebrigtsen skal løpe 5.000 meter. Filip og Jakob skal løpe 1.500 meter.

Filip Ingebrigtsen sier at det ikke er så lett å forberede seg på varmen.

– Men det er en sommeridrett. Vi er vant til å konkurrere når det er varmt. 1.500 meter er ikke den verste øvelsen i varme, sier Filip til NTB.

VM i Doha varer fra 27. september til 6. oktober. Det er verdens tredje største idretts-arrangement. VM i friidrett er hvert annet år.

Det er 24 øvelser for menn og 24 for kvinner i VM. Kanalen NRK sender VM

Disse norske er med i VM:

Menn:

Karsten Warholm, 400 meter:

Karsten Warholm, 400 meter hekk:

Filip Ingebrigtsen, 1500 meter

Jakob Ingebrigtsen 1500 meter

Henrik Ingebrigtsen 5000 meter

Filip Ingebrigtsen 5000 meter

Jakob Ingebrigtsen, 5000 meter

Tom Erling Kårbø, 3000 meter hinder

Sondre Nordstad Moen, 10000 meter

Weldu Negash Gebretsadik, maraton

Håvard Haukenes, 50 km kappgang.

Martin Roe, 10-kamp

Eivind Henriksen, slegge

Ola Stunes Isene, diskos

Sondre Guttormsen, stav

Kvinner:

Hedda Hynne, 800 meter

Karoline Bjerkeli Grøvdal, 5000 meter.

Karoline Bjerkeli Grøvdal, 3000 meter hinder

Amalie Iuel, 400 meter hekk

Beatrice Nedberge Llano, slegge

Lene Retzius, stav

Siste utgave

På forsiden nå