Sport

Norge må spille kamper i Montenegro

Det er bare 18 dager til Norge skal spille for en plass i OL i håndball. Nå er det klart at kvalifiseringen må spilles i et annet land.

Norge skal spille kvalifisering for å få delta i håndball i De olympiske leker (OL). Herrene skulle etter spille kamper i Trondheim. Onsdag ble det klart at kampene må spilles i et annet land. Det ble Montenegro. Der skal også damene spille sine kamper.

Det skal være seks turneringer for å vinne en plass i OL. Det er tre for hvert kjønn. Mandag informerte Det internasjonale håndballforbundet (IHF) om de nye planene. Norges landslag måtte vente til onsdag før de fikk vite hvor kampene skal spilles.

– Da vet du mer enn meg, sier Christian Berge til nyhetsbyrået NTB når han får vite hvor Norge skal spille. Han er trener for herre-landslaget.

– Da er det bare å starte forberedelsene, og de er mange. Vi går inn i en ny boble. Det er vi vant til. Slik var det også i verdens-mesterskapet, sier han. Bobla han snakker om handler om smittevern. Landslaget skal isolere seg som gruppe for å hindre smitte.

De fem andre turneringene skal skje som først planlagt. Det er bare den ene turneringen for herrer som blir flyttet fra Norge til Montenegro. Det skjer som følge av regler for innreise og karantene i Norge. Kampene skal spilles i helga 12. til 14. mars.

Allerede i forrige uke ble det snakket om å flytte kampene. Men det blir stadig flere som smittes med korona i Montenegro. Det kan ha ført til at IHF har vurdert den planen på nytt. Likevel skal kampene spilles i landet. Norge er favoritt i sin turnering. De skal spille mot laget til Chile, Brasil og Sør-Korea. Dermed skal det være kamper med spillere fra tre ulike kontinenter. De to beste i turneringen får delta i OL.

Dame-laget til Norge skal også spille i og mot Montenegro. I tillegg skal Romania og et til nå ukjent lag spille i gruppa. Kampene skal spilles 19. til 21. mars. Det fjerde laget i gruppa er byttet ut tre ganger til nå. Kasakhstan, Hongkong og Thailand har av ulike årsaker blitt byttet ut.

Norge har ikke deltatt i et OL i håndball for menn siden 1972. Seks land for hvert kjønn er allerede klare for OL. De siste seks lagene for hvert kjønn skal spille kvalifisering. Om den blir avlyst, vil trolig Norge bli kvalifisert. Da blir plassene i OL delt ut til de lagene som har gjort det best de siste årene. Det vil gi både herrelaget og damelaget fra Norge en plass i OL.

Mesterskapet er utsatt fra 2020. Det skjedde som følge av korona. I fjor sommer ble folk i Japan spurt om hva de tenkte om et OL i 2021. Mange svarte at de tror det vil være like mye smitte i landet som sommeren 2020. Flere mente at det bør utsettes til 2022.

Les også: Uten en vaksine kan OL bli avlyst

Mer fra Sport

På forsiden nå