Sport

Stjernene vil vite hva som har skjedd med Peng Shuai

Ingen har hørt eller sett tennisspilleren Peng Shuai siden 2. november. Da skrev hun om gamle overgrep fra en tidligere topp-politiker i Kina.

Peng har vært en av verdens beste kvinner i tennis. Hun har vunnet to av de største turneringene i verden. Nå spør flere av de beste spillerne hvor hun er. De vil ha svar etter at ingen har hørt noe fra henne på to uker. Innlegget der hun skrev om overgrepet er også borte. Det var på det sosiale mediet Weibo, fra Kina.

– Det er sjokkerende at Peng Shuai er borte, sier Novak Djokovic. Han er verdens beste i tennis nå.

– Jeg har nylig fått høre om en tennisspiller som ble borte, kort tid etter at hun fortalte om overgrep. Sensur er aldri OK. Jeg håper Peng Shuai og hennes familie er trygge og OK. Jeg er i sjokk over situasjonen og sender min kjærlighet. Det skriver Naomi Osaka på det sosiale mediet Twitter. Osaka har vært verdens beste i tennis, men er nå regnet som nummer 13 i verden.

Peng skrev at hun ble utsatt for seksuelle overgrep fra Zhang Gaoli for ti år siden. Da var hun 25 år gammel, og han 65 år. Fra 2012 til 2017 var Zhang vise-statsminister i Kina. Han skal også være en nær alliert av Xi Jinpeng, som er president i Kina i 2021.

Ifølge kanalen BBC skal Peng ha blitt tvunget til å ha et seksuelt forhold til 40 år eldre Zhang. Ifølge kanalen NPR skal det ha vært vakter utenfor rommene der overgrepene skjedde.

NPR skriver også at det er første gang noen forteller åpent om slike overgrep fra viktige politikere i Kina. Men det skal være mange rykter om ledere som misbruker makten sin for å oppnå fordeler, også seksuelt.

I innlegget skal Peng ha beskrevet et forhold som pågikk over flere år. Zhang var også gift, så de måtte holde ting skjult. Han skal ha sluttet å ta kontakt da han ble visestatsminister. Året etter at han sluttet, skal han ha invitert Peng til huset han delte med kona. Der skal han ha utsatt henne for et nytt overgrep. Det skriver avisa The Guardian.

– Jeg sa aldri ja til noe av det. Jeg gråt hele tiden, skrev Peng på Weibo om kvelden.

Mange på Kina har sikret et bilde av innlegget til Peng, før det ble slettet. Det blir nå delt videre i sosiale medier. Men det blir slettet igjen og igjen som følge av sensur i landet. Saken er heller ikke omtalt i aviser i Kina som er kontrollert av staten, ifølge NPR.

Verken Zhang eller kommunistpartiet som styrer Kina har svart på anklagene fra Peng. Sist uke sa en talsmann for partiet at dette var helt ukjent for dem.

Peng skal være trygg, ifølge Steve Simon. Han er sjef for kvinnenes internasjonale forbund for tennis (WTA). Han sier de har fått vite det fra flere kilder. En av dem er tennisforbundet i Kina. Men heller ikke han vet hvor Peng er.

– Jeg forstår det som at hun er et sted i Beijing. Men jeg kan ikke si det sikkert. Jeg har ikke fått snakket direkte med henne, sa han til avisa The New York Times.

Simon sier også at han forventer at Kina følger opp både saken og temaet. Hvis ikke kan det bli aktuelt for WTA å unngå Kina når de skal ha nye turneringer.

---

Kort om saken

  • Tennis-spilleren Peng Shuai er borte.
  • Ingen har hørt fra henne etter at hun fortalte at en viktig politiker har utsatt henne for overgrep.
  • Innlegget hun skrev om saken er slettet fra sosiale medier.

---Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå