Sport
Brittney Griner kan risikere over ni års fengsel i Russland for besittelse av narkotika. Foto: Evgenia Novozhenina / AP / NTB

Vil USA bytte en fanget våpenhandler mot basketballspilleren?

Brittney Griner er en kjent basketballspiller fra USA. Torsdag ble hun dømt til ni års fengsel i Russland. Det gjør presidenten i USA rasende.

Riksnyheter — Griner har vært i fengsel i Russland siden 17. februar. Da ble hun pågrepet på flyplassen i Moskva. I tollen ble det funnet cannabis-olje ment som kunne bli brukt i e-sigarettene hun hadde med seg.

31 år gamle Griner ble tiltalt for å smugle narkotika, og for å ha mye narkotika. Det har en straff på opptil ti år i fengsel i Russland. Hun har sagt at hun er skyldig, men har også sagt at det aldri var meningen å bryte loven.

Aktor ba om at hun skulle bli dømt til ni og et halvt år i fengsel. Forsvareren til Griner ba om at hun måtte få slippe fri. Blant annet siden hun aldri før er dømt for noe, og fordi hun har gjort mye for å utvikle russisk basketball.

Griner ble dømt til ni år i fengsel. Myndighetene i USA har jobbet for at hun skulle få slippe fri, og mener det er feil å fengsle henne. President Joe Biden i USA er rasende.

– I dag fikk Brittney Griner fra USA en dom om fengselsstraff. Det er en ny påminnelse om noe verden visste fra før. Russland holder henne urettmessig å fengsle henne. Det er uakseptabelt. Jeg ber Russland slippe henne fri med en eneste gang, slik at hun får være med sin kone, sine kjære, venner og lagvenninner, sa Biden.

Antony Blinken er utenriksminister i USA. Han snakket med Sergej Lavrov sist uke. Lavrov har samme rolle i Russland. Temaet i samtalen skal ha vært bytte av fanger mellom de to landene, slik at Griner kunne få reise hjem til USA.

En talsperson i USA sa denne uka at Russland hadde kommet med et tilbud som var umulig å godta. Men det var før dommen mot Griner.

– Vi er klare til å diskutere dette temaet, sier Lavrov fredag.

Ifølge medier i USA skal Russland ha fått tilbud om å få hente hjem Viktor Bout, som er en kjent våpenhandler fra Russland. USA ønsker å få Griner og Paul Whelan hjem igjen. Han er dømt for å være spion.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå