Sport

Kan Saudi-Arabia få VM?

Flere er bekymret for at de kan få det. Fifa sier de skal gå nøye gjennom søknaden, før de sier ja.

---

Ekstra kort og klart

  • Saudi-Arabia er det eneste landet som har søkt om verdens-mesterskapet i fotball i 2034.
  • Det er flere kritiske til.
  • Årsaken er at landet er blitt beskyldt for å ha brutt flere menneske-rettigheter.

---

Alle land kan søke om å arrangere verdens-mesterskapet (VM) i fotball. Det er Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) som bestemmer hvem som skal få arrangere det. Og for å få muligheten, er landet nødt til å søke lenge før det skal skje.

Saudi-Arabia har blant annet søkt om VM 2034. De er det eneste landet som har søkt foreløpig. Folk får nok ikke vite om Saudi-Arabia får mesterskapet før neste år. At Saudi-Arabia har søkt gjør flere bekymret.

Lise Klaveness er en av de som har vært kritiske. Hun er president for Norges Fotballforbund.

– Det er mange spørsmål som vi ønsker å få svar på. Og vi forsøker å få en oversikt over hva som egentlig har skjedd. Og hva som vil skje videre, sier Klaveness til nyhetsbyrået NTB.

Årsaken til at mange er bekymret skyldes brudd på menneske-rettigheter. Flere land mener at Saudi-Arabia bryter mange av disse rettighetene. Det samme mente flere da Qatar fikk arrangere VM forrige gang.

Fifa sier de skal gå gjennom søknaden til Saudi-Arabia nøye.

Politikerne på Stortinget er også bekymret. De sier det er trist og skremmende. De sier også at dette er krise for fotballen.

Grunde Almeland er politiker for partiet Venstre. Han er veldig skuffet over at Saudi-Arabia kan få arrangere VM. Han sier dette ødelegger en vakker sport.

Det samme sier Turid Kristensen. Hun er Høyres talsperson for idrett og politikk.

– Jeg er dessverre ikke overrasket, men likevel skremt, sier hun.

Arild Hermstad støtter også de over. Men skryter også av jobben Klaveness har gjort. Hun har lenge vært kritisk til Fifa.

Kilde: nyhetsbyrået NTB og avisa VG.

Siste utgave

På forsiden nå