Tema

Fra fotballfest til kamp om menneske-rettigheter

Brudd på menneske-rettigheter, arbeidere som dør og økonomiske ulovligheter. Landet Qatar får mye kritikk. Nå sparkes fotball-VM i gang i landet.

Søndag 20. november starter verdens-mesterskapet (VM) i fotball for herrer i Qatar. Det skal være en spennende folkefest. Men i stedet har mesterskapet blitt et vanskelig politisk tema.

I 12 år har vi visst at Qatar skulle få ha VM. Flere var kritiske til at de fikk det. Blant dem var organisasjonen Gay Footballers Supporters Network.

De mener det er feil at et land hvor homofili er ulovlig, skal få arrangere VM. En ambassadør for mesterskapet har blant annet sagt at homofili er en hjerneskade.

Bildet viser en mann i Qatar som spiller fotball i gata.

Det lille landet i Midtøsten hadde også svært få stadioner hvor det kunne spilles fotball. Og de manglet et kvinnelag. Det er et krav til land som skal arrangere VM. Mesterskapet ble flyttet fra sommeren til november. Det ble gjort som følge av varmen.

Sindre Stranden Tollefsen mener landet aldri burde fått VM. Han er kommunikasjons-sjef for Amnesty.

– Det handler om penger. Og det handler om et samfunn som er svært urettferdig, sier han til Klar Tale.

Organisasjonen Amnesty har lagt fram flere rapporter om landet. De sier at Qatar bryter menneske-rettighetene.

Tollefsen trekker fram migrant-arbeiderne når han snakker om urettferdighet.

– De blir behandlet fryktelig dårlig. Og som noen som ikke hører hjemme der. Mange av dem opplever også rasisme, sier han.

90 prosent av de som bor der, er migranter. De kommer fra andre land enn Qatar. Det viser tall fra Human Rights Watch. De fleste av dem har flyttet dit for å jobbe. Mange av disse har også jobbet med å bygge stadioner, hoteller og andre ting som trengs til et VM.

Siden 2010 har mange av dem dødd. Det er usikkert hvor mange. Men ifølge en rapport fra avisa The Guardian, skal det være rundt 6.500 mennesker. Rapporten er fra 2021.

Landet var også mistenkt for å ha kjøpt seg stemmer for å få VM. Det første varselet kom noen få måneder etter at de fikk tildelt VM. Det ble delt av noen som jobbet i ledelsen i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), ifølge nyhetsbyrået Reuters. Qatar sier selv at de har fulgt reglene. De ble også senere frikjent av Fifa.

Mina Finstad Berg kommenterer sport for kanalen TV 2. Hun reiser til Qatar, men hun skal ikke være fotball-ekspert. Hun skal i stedet dekke det politiske. Og det som skjer utenfor fotballen.

– Det er viktigere enn noen gang å ha fullt fokus på det som skjer utenfor banen. Og det er ekstremt viktig å dekke det ordentlig, sier Berg til Klar Tale.

Hun sier det ville vært veldig rart å kun fortelle om fotballen. Uten å snakke om det som skjer utenfor.

– Det kan ikke bare bli fotballfest og hurra, sier hun.

22 personer bestemte at Qatar skulle få VM. De jobbet for Fifa. 16 av disse er senere blitt dømt, fengslet eller etterforsket, ifølge avisa The Guardian. Årsaken er økonomiske ulovligheter (korrupsjon). 14 av de 22 stemte på at Qatar skulle få VM.

Bildet viser Lise Klaveness som går rak i ryggen etter at hun talte til Fifa.

Lise Klaveness er kritisk til mesterskapet. Norges fotball-president reiser til Qatar. Selv om Norge er blant landene som ikke er med i VM.

– Formålet med reisen er først og fremst å følge opp og sette press på spørsmålene rundt menneske-rettigheter, sier hun til kanalen NRK.

Klaveness er en av få fotball-presidenter som har vært kritiske. Hun holdt en tale der hun snakket om menneske-rettigheter tidligere i år. Og den la verden merke til. Både på godt og vondt.

Tidligere fotballspiller Erik Thorstvedt reiser ned som ekspert. Han har tenkt mye på om han skulle være med.

– Vi har selvfølgelig tenkt på det. Noen velger å la være. Og det har jeg full respekt for, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Både fotballen og politikken bør dekkes. Og det bør være mulig å gjøre, mener han.

– Det må også være lov å bli begeistret over et bra mål, sier Thorstvedt.

– Hva kan vanlige folk gjøre under mesterskapet?

– Folk skal ha selvtillit. Deres stemme betyr noe. Dette er en kamp for omdømme. Og den kampen kan vinnes med din stemme. Jeg håper folk bruker stemmen sin, sier Tollefsen i Amnesty.

---

Kort om saken

  • Søndag 20. november starter fotball-VM for herrer.
  • De har fått mye kritikk siden de ble tildelt mesterskapet for 12 år siden.

---