Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ber om at det blir åpnet for breddefotball fra 1. august

Ledere fra fotballkretsene i hele Norge ber regjeringen om å endre mening. De sier det begynner å haste med å åpne for at alle kan spille fotball igjen.

De har sendt et åpent brev til regjeringen. De ber om at all fotball bør få starte opp med full aktivitet fra senest 1. august. Sist fredag sa myndighetene nei til åpne opp for kamper og treninger i breddefotballen i juli. Årsaken er at de er redd for at det kan bli mer smitte av korona. 

Det er usikkert når det blir åpnet opp for at flere kan drive med idrett sin vanlig. Norges Fotball-forbund, Norges Idretts-forbund og den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet skal ha et møte 10. august. Det er ingen planlagte møter før den datoen.

Les også: Eliteserien starter om en måned

Det er 18 ledere fra fotball-kretsene i Norge som har skrevet brevet. De sier sesongen kan bli ødelagt hvis de må vente lenger.

«Uten normal trening fra senest 1. august, kan vi gå glipp av årets fotballsesong. Det høres kanskje ut som krisemaksimering at tiden er i ferd med å renne ut, men den er det. Det er krise!», står det i brevet som nå er sendt regjeringen.

Les mer: Åpner for at barn og unge kan spille kamper

I slutten av juni ble det bestemt at barn og ungdom som er 19 år eller yngre kan drive med vanlig idrett fra 1. august. Breddeidretten må vente lenger før de får klarsignal. Kretslederne mener det må sees i sammenheng..

«Alt henger sammen med alt. Topp og bredde. Barne- og ungdomsfotballen og de som ikke får spille nå, voksenfotballen. Uten det ene, taper det andre. Vi taper fysisk aktivitet, frivillighet, engasjement og folkehelse», skriver de i brevet.

De skriver at de er bekymret for hele sesongen. De er redd for at årets sesong kan være over før den får startet. Årsaken er at vær, og baner kan bli et problem utover høsten. Hvis de må vente med september, kan høsten bli for kort til at sesongen kan bli spilt ferdig.

Les også: Store deler av samfunnet åpner

De sier at de skal fortsette jobben med å hindre smitte. Men de er er bekymret for at det som skjer utenfor klubbene nå. De sier at mange har begynt å spille mot hverandre på baner utenfor klubben. Da er det lite klubbene kan gjøre for å hindre smitte. Lederne mener det er et viktig poeng som tilsier at den organiserte fotballen skal få starte igjen.

De minner om at det er store forskjeller på hva som er åpnet. Det er vanskelig å forklare logikken for alle som driver med idrett. Lederne sier det er vanskelig å si at det er smittefare på en stor fotballbane. Særlig  når de samme folkene kan reise landet rundt, gå på fest på byen og stå tett på bussen.

Terje Svendsen er fotball-president i Norge. Han var også skuffet over at bredde-fotballen må vente med å spille kamper og trene som vanlig.

Les også: 900 millioner til kultur og idrett

Abid Raja er kulturminister og har ansvaret i regjeringen. Han sier til avisa Aftenposten at det ikke er noen uenighet mellom departementet og idretten.

– Det er ingen uenighet. Idretts-president Berit Kjøll og jeg er enige. Vi skal ha et møte rett over sommeren. Der skal vi sammen med helsemyndighetene lage en plan. Den skal si når og hvordan vi kan åpne opp for normal aktivitet i bredde-idretten. Samtidig må vi beholde kontrollen på korona, sier han.