Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Drømmer om pallen

18 år gamle Helene Marie Fossesholm ladet opp til skirenn på skolen. Lørdag konkurrerer hun i verdenscupen i langrenn for første gang.

Mange har snakket om Helene Marie Fosseholm lenge. Hun er sett på som et talent i langrenn. For et år siden spurte folk om når hun skulle starte i verdenscupen. 18-åringen starter lørdag for aller første gang. Det skjer på Lillehammer i Oppland.

– Drømmedebuten hadde vært pallen. Men det er veldig en drøm. Det er lov å drømme. Men det betyr ikke at jeg ikke er fornøyd med noe annet, sa Fossesholm til nyhetsbyråat NTB.

Fredag møtte hun pressen på Lillehammer. Alle ville høre hva hun tenkte om å gå verdenscup. De konkurrerer i 15 kilometer fellesstart med skibytte.

18-åringen sa at hun var usikker på hvordan hun er sammenlignet med de beste i verden. Men forrige måned gjorde hun det nesten like bra som Therese Johaug og de andre på landslaget. Det endte med to sterke tredjeplasser.

– Jeg vet at det er forventninger til meg og mine prestasjoner. Jeg prøver å stenge det ute. Jeg tenker at de forventningene jeg har til meg selv er det som betyr noe, sa Fossesholm.

18-åringen har ladet opp til konkurransen på skolen.

– Jeg har kost meg på skolen. Vi har ingen eksamener til jul, men vi har litt halvdagsprøver og sånt. Fredag er det halvdagsprøve i nynorsk, sa 18-åringen.

Hun er mye bedre forberedt til rennet lørdag enn til prøven.

– Jeg føler egentlig at jeg har planen klar. Jeg har forberedt meg godt. Jeg er ikke stresset eller noe, men gleder meg, sa hun.

Som ny får hun ikke den beste plassen når starten går. Det betyr at hun får noen sekunder til de raskeste.

– Målet mitt er å komme meg rolig oppover, men ikke altfor fort. Så får vi se hvordan det går derfra, sa Fossesholm.

Det er foreløpig usikkert om hun får gå flere renn i verdenscupen denne vinteren. Men hun har også gode sjanser i en annen idrett. Hun er like god i terreng-sykling. Fortsatt har hun ikke bestemt seg for hvilken idrett hun satser på.

– Tiden for det valget er det jeg selv som setter. Jeg føler ikke noe press fra verken sykkelforbundet eller skiforbundet, sa hun.

Therese Johaug leder verdenscupen. Hun er spent på hva 18-åringen kan få til på Lillehammer.

– Helene er en veldig positiv og viljesterk utøver. Hun gikk kjempebra på Beitostølen. Jeg gleder meg til å se henne her i helgen, sa hun fredag.

Johaug har ett tips til 18-åringen

– Jeg har ikke snakket med henne her ennå. Men mitt beste tips er å ikke gjøre noe annet i morgen enn det hun gjorde på Beitostølen og gjør i renn på Konnerud, sa Johaug.