Sport

En av dem kan bli seriemester på søndag

Det har aldri vært så spennende hvem som vinner Toppserien. Det er bare ett poeng som skiller de tre lagene som håper på seriegull

Både Vålerenga fra Oslo og Rosenborg fra Trøndelag kan vinne Toppserien i år. Det er den beste ligaen i fotball for damer i Norge. Begge lagene har like mange poeng. Avaldsnes fra Rogaland kan også vinne. Men de har ett poeng mindre. Søndag skal alle lagene spille den siste kampen for i år. Da skal ett av lagene bli seriemester.

Det ble egen liga for damefotball i Norge i 1984. Aldri før har tre lag vært med i en så jevn kamp om å bli seriemester.

– Det er nesten så vi må klype oss litt i armen. Det er klart dette er et drømme-scenario for oss, sier Hege Jørgensen til nyhetsbyrået NTB. Hun er daglig leder i Toppfotball Kvinner. De har ansvaret for ligaen.

– Det er en bra ting at det er så spennende. Og det er bra at folk som var redd for at ligaen skulle bli dårligere i år tok feil. Det har vært et veldig høyt nivå i ligaen generelt sett. Og nå topper vi det hele med tre lag som kan vinne, sier hun.

Vålerenga leder. Det er fordi de har en bedre mål-forskjell. De har skåret tre mål mer enn Rosenborg. Og de har sluppet inn et mål mindre. Hvis begge lagene vinner søndag, vil det avgjøre. Avaldsnes har litt dårligere mål-forskjell enn Rosenborg. Det betyr at de må vinne sin kamp for å ha mulighet til å vinne ligaen.

De samme tre lagene er sikret en medalje i ligaen i år. LSK er nærmest, men har for få poeng til å gå forbi Avaldsnes. Det betyr at laget som har vunnet serien de siste seks årene blir nummer fire eller fem i år.

Selv om det er historisk jevnt, har det vært spennende før også. I 2006 kunne tre lag vinne. Da ledet laget Trondheims-Ørn med tre poeng foran lagene Kolbotn og Røa. Men Kolbotn vant i siste kamp mot Trondheims-Ørn og vant ligaen.

Flere ganger har det vært umulig å kåre en vinner før alle kampene er ferdige. Men aldri før har det vært så liten forskjell som ett poeng før siste kamp for året.

– Dette er historisk. Det er takket være at lagene tør og kan satse på dame-fotball. Det har blitt jevnere. Flere kan konkurrere mot de beste. At en storhet som Røa kan rykke ned, sier det meste, sier Jørgensen. Røa var i mange år ett av de aller beste lagene i Norge. De vant både ligaen og cupen fem ganger mellom 2004 og 2011.

Søndag starter alle kampene på samme tid. Det er for at ingen skal få en fordel av at de vet hva som blir resultatet i andre kamper. Alle starter 13.00.

Klepp spiller hjemme mot Rosenborg. LSK spiller hjemme mot Lyn. Sandviken spiller hjemme mot Avaldsnes. Og Vålerenga spiller hjemme mot Arna-Bjørnar. Kolbotn og Røa har spilt sin siste kamp. De fikk spille før, siden ingen av de to lagene kunne få en annen plassering på tabellen. Røa vant 2-0, men må likevel spille på nivå to neste år.

Hvert år blir det kåret en toppskårer. Det er den spilleren som har skåret flest mål i ligaen. Der er det også jevnt mellom tre. Bare ett mål skiller Ajara Njoya, Marit Clausen eller Camilla Linberg. Njoya spiller for Vålerenga. Clausen spiller for Rosenborg. Og Linberg spiller for Lyn. Njoya har ti mål. Clausen og Linberg har ni hver.

Siste utgave

På forsiden nå