Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fotball-Europa er i krig

Den nye superligaen i Europa har skapt store reaksjoner i fotball-verdenen.

Mandag kom meldingen: Tolv fotballklubber har startet en ny superliga i Europa. Klubbene styrer ligaen selv. Uten det europeiske fotball-forbundet Uefa, eller det internasjonale Fifa.

Dette har fått mange sterke reaksjoner. 

Super League består av storklubbene Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Inter, Juventus og Milan. 

Aleksander Čeferin er president i Uefa. Han mener klubbene som er med i ligaen har gjort en stor tabbe. Han ber dem om å tenke seg om en gang til, og sier at det ikke er for sent å ombestemme seg. 

– Uefa og fotball-verdenen står sammen mot de klubbene som har brutt med oss. De vil ha mer penger og er grådige. De er egoistiske og forsøker å ødelegge det vakre spillet vårt, sier han. 

Han mener at alle klubber skal kunne kvalifisere seg til turneringene. I Super League er det 15 faste klubber som får delta. I tillegg kan fem klubber kvalifisere seg ved å ha gode resultater.

Presidenten i Real Madrid mener det nå er viktig å få i gang superligaen. Han heter Florentino Pérez.

– Korona-pandemien har ruinert klubbene. Vi trenger superligaen istedenfor mesterligaen. Det er for å kunne få inn tapte inntekter etter pandemien, sier han. 

Det er varslet at klubbene vil bli straffet for å bryte med Uefa. Uefa-presidenten har sagt at alle spillere som deltar i den nye superligaen, blir utestengt fra landslaget. Det kan gå ut over Martin Ødegaard. Han er kaptein på Norges landslag. Det samme gjelder for Jens Petter Hauge, som spiller i Milan. 

Sjefen for Norges landslag er veldig kritisk til den nye ligaen. Flere norske fotball-eksperter har også meldt sin kritikk til Super League.

Noen politikere har også reagert. Kulturminister Abid Raja er skuffet. Han mener de er styrt av penger. Ap-leder Jonas Gahr Støre skrev en reaksjon på sin Facebook-side:

– En liga som vil gjøre de rike enda rikere. Ta drømmene fra andre. Ødelegge fotball-fellesskapet, skrev Støre. 

Ronny Madsen er leder for supporter-klubben for Arsenal i Norge. Han kaller den nye ligaen for galskap. Likevel er det svært få som har meldt seg ut av supporter-klubbene i Norge. 

I England derimot viser supporterne større motstand. Flere mener at klubbene ødelegger for fotballen og sin egen historie. Noen har demonstrert. 

Utenfor Liverpools hjemmebane ble det hengt opp bannere. Der stod det: «Skam dere. Hvil i fred, LFC 1892-2021».

Også utenfor Old Trafford var det demonstrasjoner. Det er Manchester Uniteds hjemmebane. «Skapt av de fattige, stjålet av de rike». Det stod det på bannere der. 

Emneord

sport fotball