Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan tape mye penger på å ha håndball-EM i år

Det kan bli færre folk som ser kampene i årets EM i håndball. Det betyr mye tapte inntekter. Nå sier Danmark det kan bli vanskelig for dem å arrangere EM sammen med Norge.

I desember er det Europa-mesterskap (EM) i håndball for damer. Norge og Danmark skal være arrangører for det. Men nå er danskene usikre på om de vil det. De er redde for å tape mye penger. Det danske håndball-forbundet sier de må være sikret mot økonomiske tap. De vil trekke seg som arrangør uten en slik løsning.

Planen er allerede endret. Årsaken er korona og tiltak for å hindre smitte. Kampene i turneringen skal spilles færre steder enn det som var planen. Og det kan være færre tilskuere på hver kamp. Det gjør danskene bekymret.

Les også: Stopper all idrett i Norge

Det er salg av billetter som gjør det mulig å arrangere EM. Til vanlig står det for 90 prosent av pengene som blir tjent i et EM i håndball. Skal folk ha 1 eller 2 meter avstand, betyr det at mindre enn annenhvert sete kan bli brukt. Det er det samme som tapte penger for de som er arrangør. Den norske arrangøren er også urolig.

– Vi vil gjør alt for å få dette til å skje. Men det skal samtidig henge sammen økonomisk, sier Per Bertelsen til avisen B.T. Han er president i det danske forbundet (DHF).

Les også: Hvorfor blir noen talenter?

Kåre Geir Lio er president i Norges Håndballforbund (NHF) sier til NTB at det er mye som må bli gjort for å sikre økonomien i mesterskapet. Uten ekstra tilskudd kan det gå mot et tap på 20 millioner kroner. Det er bare for den norske arrangøren. Danske tap kommer i tillegg.

Lio sier at det er helt uaktuelt for NHF å sette seg i en slik situasjon. Men han sier det så langt er uaktuelt å trekke seg som arrangør.

– Vi kommer til å finne løsninger i en eller annen form, sier han.

Les også: Åpner for at barn og unge kan spille kamper

Han sier de snakker med mange forskjellige om å skaffe ekstra penger. Da kan de ha mesterskapet uten å tape flere millioner. De har bedt om at flest mulig kan bidra med penger. De har bedt lokale, regionale og sentrale myndigheter om hjelp. De har også bedt om hjelp fra Det europeiske håndball-forbundet (EHF).

Det meste av EM skal skje i Norge. I juni ble det klart at det kan bli ett sted hvor kampene skal spilles. Det kan bli enten området rundt Oslo, Stavanger eller Trondheim. Det blir bestemt i løpet av august eller starten av september. Da skal det også være en plan for hvordan det skal være mulig økonomisk.