Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Polen blir nektet å hoppe i første renn

Hele hopplaget til Polen er i karantene. Det skjer etter at en hopper testet positivt på korona. Det betyr at ingen av de får hoppe i første renn i hoppuka i år.

Klemens Muranka er en skihopper fra Polen. Han hadde en «svak positiv test» for korona søndag kveld. Det skrev flere medier i Polen.  Mandag er det bestemt at laget blir nektet å delta i rennet i byen Oberstdorf. Alle må i karantene, sier helsemyndighetene i Tyskland.

Det gjør at de mister muligheten til å delta i en konkurranse i hopp tirsdag. Det er den første i hoppuka i Tyskland og Østerrike. Ingen hoppere for delta i rennet uten å hoppe kvalifisering. Den er mandag. Men den må alle fra Polen se på tv.

– Vi synes det er leit. Men det aller viktigste er at vi klarer å beskytte hopperne, sier Florian Stern. Han er general-sekretær for rennet.

Les også: Disse får delta for Norge i hoppuka

De andre på laget har testet negativt. Men de er i karantene som nærkontakter. Det er uklart hva som vil skje med laget til Polen i resten av hoppuka.

– Vi venter på svar fra flere prøver. Det er en sjanse for at Polen kan komme tilbake i konkurransen så lenge de er negative, sier Stern.

Polen har gjort det veldig bra i hoppuka de siste årene. Dawid Kubacki vant sammenlagt forrige sesong, Kamil Stoch greide det i 2017/18. For 20 år siden ble Adam Malysz den første vinneren av hoppuka fra Polen.

Alexander Stöckl er landslags-sjef for Norge. Han mener det er «et tap for hele hoppfamilien» at Polen blir nektet å delta.

– Jeg synes veldig synd på laget fra Polen. Vi vet hvor mye jobb som blir gjort før hver sesong. Og særlig før hoppuka, sier Stöckl.

– Polen har vært veldig sterke de siste årene. De har vunnet flere ganger. De har et godt ugangspunkt og blir nektet å delta av helsemessige årsaker. Det er kjipt. Men sånn er det. Det er nok en riktig avgjørelse. Både for alle andre hoppere og for resten av samfunnet, sier han.

Slik gikk det i fjor: Lindvik ble nest best i hoppuka

– Det er en såpass stor nyhet at du får en wow-følelse. Det er synd at det blir sånn. Men jeg regner med at det er det riktige å gjøre hvis det er det myndighetene har bestemt. Da støtter jeg det, sier Halvor Egner Granerud fra Norge. Han synes det er synd at Polen har fått problemer som følge av korona.

Granerud er en av de store favorittene før hoppuka. Flere mener han kan vinne både flere renn og sammenlagt. 

– Jeg er fullt klar over at jeg er stor favoritt. Jeg er for dårlig til å lyve for å lure meg selv til å tro noe annet. Så da tåler jeg at andre også sier det, sier han.

Hoppua i Tyskland og Østerrike starter tirsdag. Neste renn er det tradisjonelle rennet 1. nyttårsdag. Det er i Garmisch-Partenkirchen. Så skal det være renn i Innsbruck 3. januar. Det siste rennet i hoppuka skal være i Bischofshofen 6. januar.