Sport
Tiden etter Alexander Dale Oen
Tirsdag er det ett år siden svømmeren Alexander Dale Oen døde av hjertestans. Fortsatt savnes latteren, gleden og humøret hans.

Ett år har gått siden svømmeren Alexander Dale Oen døde av hjertestans. Hele Norge var i sorg etter at svømmeren døde. Etter 22.juli 2011 dedikerte Dale Oen VM-gullet sitt til hele Norge. Et snaut år senere, 30. april 2012, falt han om og døde på hotellrommet sitt i Flagstaff i Arizona.
LES MER HER: – Vi beklager
Da startet på mange måter en ny tidsregning for Norges Svømmeforbund og familien Dale Oen.
– Min første tanke var: Hvordan klarer vi oss igjennom dette her? Vi måtte finne noe meningsfylt å drive med. Vi ønsket å ta med oss det positive som Alex sto for. Sammen med familien har vi bevisst brukt sorgen til å få gjennomført positivt arbeid, sier landslagstrener Petter Løvberg til NTB.
LES MER HER: Tar farvel med Oen
Løvberg er imponert over måten familien Dale Oen kom seg videre på etter dødsfallet. Det har blant annet kommet til uttrykk gjennom prosjektet «The Dale Oen Experience». Sammen med broren Robin Dale Oen planla Alexander å starte «The Dale Oen Experience». Dette skulle være et fond som skulle gi barn og ungdom opplevelser for livet. Planen var at brødrene skulle starte dette prosjektet etter de olympiske leker i 2012. Sammen skulle de drive fondet. Men etter at Alexander døde, har Robin drevet det alene.
Storebroren har også begynt å jobbe med juniorlandslaget.
– Som storebror sto Robin Alex nærmest. Styrken han har vist har motivert oss alle til å stå på videre. Vi skal minnes det gode med Alex og ta med oss alt det positive han sto for. Ikke minst når det gjelder prestasjons-kultur. Jeg tror at Alex ville ha vært glad og fornøyd med at vi har gått videre. Det er sånn han ville at det skulle ha vært, sier Løvberg.
– The Dale Oen Experience har fungert veldig bra som terapi, ikke bare for oss og familien, men for hele Svømme-Norge, sier Bjørn Soleng. Han er generalsekretær i Svømmeforbundet.
På dagen ett år etter at Alex døde er landslagstreneren og landslaget på treningsleir i spanske Sierra Nevada. De skal ikke markere dagen.
– Men vi får ta en oppsummering og kanskje snakke litt sammen om hva som har vært bra i året som er gått. Vi må bruke dagen til å se framover i Alex' ånd, sier Løvberg.
Han innrømmer at det også har vært tunge dager innimellom.
– I perioder har det vært som en «ut av kroppen opplevelse». Du våkner opp og tror det er en drøm. Det har også hjulpet oss at dette berørte en hel nasjon. Det har bidratt til at vi har kunnet komme oss videre.
Petter Løvberg var kanskje den som jobbet tettest opp mot Dale Oen.
– Det er selvsagt et enormt savn hver gang i starten på en samling. Det er ingen hemmelighet at jeg savner latteren, gleden og humøret hans. Men samtidig har vi mange unge som også gir glede. Heldigvis er det mange av de unge som har møtt Alex og latt seg inspirere av ham. Det skal vi ta med oss, sier Løvberg.