Tema
Bilde 1 av 3

Kronprinsen i krigsheltenes spor

Onsdag er det 75 år siden tungtvanns-aksjonen på Vemork. Kronprins Haakon følger krigsheltenes rute.

I dag (onsdag) er det 75 år siden Operasjon Gunnerside. Det ble den kalt, sabotasje-aksjonen mot Norsk Hydros anlegg på Rjukan i Telemark. Den ble utført 28. februar 1943. Det er laget film av aksjonen flere ganger. Det ble brukt masse penger på en TV-serie på NRK om det som skjedde. Aksjonen er blant de mest berømte fra andre verdenskrig.

Kronprins Haakon er til stede under 75-årsmarkeringen. Den holdes ved Norsk Industriarbeider-museum på Rjukan. Kronprinsen skal følge deler av sabotørenes angrepsrute på ski og til fots. Sabotørene var mennene som utførte aksjonen. Ruta går fra Hardangervidda til Vemork. Underveis skal Kronprinsen få høre historien om tungtvanns-aksjonene.

Joachim Rønneberg, Einar Skinnarland, Jens-Anton Poulsson, Knut Haukelid, Birger Strømsheim, Knut Magne Haugland, Arne Kjelstrup, Kasper Idland, Fredrik Kayser, Hans Storhaug og Claus Helberg var motstandsmenn fra krigen.

De elleve nordmennene deltok alle i Vemork-aksjonen mot Hydros anlegg. I en Hollywood-film fra 1965 ble de kalt helter fra Telemark. Hensikten med aksjonene var å hindre Nazi-Tyskland tilgang til tungtvann. Det var et stoff som var nødvendig for å lage atomvåpen.

Det ble gjort flere forsøke på å ødelegge for anlegget som laget tungtvann. I et av forsøkene i 1942 ble det brukt britiske glidefly. Så ble det bestemt å sende inn en liten styrke som var kjent i området. De skulle ødelegge fabrikken. Styrken ble ledet av Joachim Rønneberg. De klarte å sprenge eksplosiver som ødela produksjonen av tungtvann.

– Det mest kritiske under aksjonen var kryssing av et juv. Der renner elven Måna. De som var vokst opp på Rjukan, mente at Månajuvet var umulig å krysse. Det trodde tyskerne også. Så de holdt bare vakt på en hengebru som gikk over til fabrikken. Det fortalte Rønneberg selv til nyhetsbyrået NTB. Det var i forbindelse med 70-årsmarkeringen for fem år siden.

Styrken hørte til Kompani Linge. Det var en britisk militær-avdeling. Den bestod av norske frivillige. De klarte å slippe unna tyskerne og nordmenn som samarbeidet med nazistene. Noen av sabotørene ble igjen på Hardangervidda. En del av gruppen fortsatte ferden tvers over Sør-Norge til Sverige.

– Før vi startet aksjonen var vi klar over at dette muligens kunne bli en enveistur. Men det var ikke det vi planla for. Alt var grundig planlagt, også ruten vi fulgte til Sverige. Flere av de problemene vi hadde forutsett dukket ikke opp. Det gikk bedre enn ventet, sa Rønneberg i NTB-intervjuet fra 2013.

Rønneberg er i dag 98 år gammel. Han er den siste av dem som var med på aksjonen, som fortsatt lever. Han har fått mange medaljer for innsatsen under krigen. Hele operasjonen ble utført uten at skudd ble løsnet, ifølge Hjemmefront-museet.

Produksjonen av tungtvann kom i gang igjen. Det skjedde bare noen måneder etter Vemork-aksjonen. De allierte landene bestemte seg for å bombe fabrikken. 21 vanlige mennesker ble drept i bombingen i november 1943. Også denne gang ble produksjonen bare stanset for en stund.

Senere bestemte tyskerne seg for å flytte produksjonen ut av landet. 14 nordmenn mistet livet da ferja Hydro ble senket i Tinnsjø i februar 1944. I lasten var lut med tungtvann fra Vemork-anlegget. I alt ble 91 mennesker drept i kampen om tungtvannet.

Fabrikken som laget tungtvann i kjelleren, ble revet i 1977. I fjor høst ble kjelleretasjen gravd fram.

I tillegg til kronprinsen vil Storbritannias ambassadør Sarah Gillett være til stede under markeringen onsdag. Det vil også Andy Walker fra det britiske forsvaret. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, klima- og miljøminister Ola Elvestuen og riksantikvar Jørn Holme kommer også.

Fra Forsvaret stiller blant andre Luftforsvarets sjef generalmajor Tonje Skinnarland. Derfra kommer også sjef for Heimevernet Eirik Kristoffersen og sjefen for Forsvarets spesialstyrker generalmajor Torgeir Gråtrud.

Siste utgave

På forsiden nå