Tema

Blir du lurt av falske nyheter?

Falske nyheter sprer seg raskt på sosiale medier. Slik kan du finne ut hva som er sant.

Noen lages for å tjene penger gjennom flest mulig klikk. Andre er ment å splitte folk. Eller lede oss i en bestemt politisk retning. Falske nyheter er blitt mer og mer vanlig. Det er nyheter som ikke er sanne. De dukker ofte opp i sosiale medier. Der blir de kommentert og delt av mange mennesker.

Vi stiller færre kritiske spørsmål til informasjon som deles i grupper på sosiale medier. Det er årsaken til at falske nyheter spres så lett her. Det viser en undersøkelse, ifølge nettstedet forskning.no.

Årsaken er at mennesker er sosiale vesener. Vi lar være å stille kritiske spørsmål for å være med i fellesskapet på sosiale medier. Vi er mer kritiske når vi leser noe alene. Da er det større sjanse for at vi vil sjekke om informasjonen er sann, ifølge undersøkelsen.

Hvordan kan du finne ut om en nyhet er falsk eller ekte? Organisasjonen IFLA representerer biblioteker i hele verden. De har laget en liste over ting du bør være obs på:

* Vurder kilden. Klikk deg videre. Undersøk nettsiden, hensikten og kontakt-informasjonen.

* Fortsett å lese. Dramatiske overskrifter er laget for å få deg til å klikke på saken. Hva står egentlig i saken?

* Søk opp forfatteren. Er personen troverdig? Finnes personen?

* Er kilder oppgitt? Klikk på lenker. Stemmer informasjonen med det som står i saken?

* Sjekk datoen. Gamle nyheter passer ikke alltid med dagens situasjon.

* Er det en spøk? Merkelige saker kan være ment som morsom kritikk. Sjekk nettsiden og forfatteren.

* Har du fordommer? Kan dine egne meninger påvirke hva du velger å tro er sant?

* Spør ekspertene. Spør en bibliotekar eller sjekk en nettside som sjekker fakta.

Mange ungdommer leser nyheter på nett som de ikke tror er sanne. Dette gjelder særlig informasjon på sosiale medier. Det viser en undersøkelse fra i fjor.

Nå skal elever på ungdomsskolen lære å avsløre falske nyheter. Medietilsynet, Faktisk.no og Utdannings-direktoratet har laget et nytt opplegg. Det skal lære elevene å bli mer kritiske til ting de leser.

– Noen av de mest delte sakene kommer fra løgn-fabrikker. De tjener penger på å spre oppdiktede historier. Dette ser vi også i Norge. Derfor er vi stolte over å ha fått lov til å bidra til dette lærings-opplegget, sier Kristoffer Egeberg. Han er ansvarlig redaktør i Faktisk.no, Nettsteder jobber med å sjekke ting som kommer fram i mediene.

Siste utgave

På forsiden nå