Tema
Bilde 1 av 3

Jakter fortsatt på skyldige etter folkemordet i Rwanda

Det er 25 år siden folkemordet i Rwanda. Mange av de skyldige skjuler seg i andre land.

Det ligger noen hus i hovedstaden Kigali i Rwanda. De ser ut som vanlige boliger. Men bak veggene skjer det mye.

Her jobber en gruppe. De leter over hele verden. De vil spore opp de verste drapsmennene i folkemordet i Rwanda.

800.000 personer ble drept i 1994. De tilhørte folkegruppa tutsier i Rwanda. Drapene skjedde mellom april og juni. De sjokkerte en hel verden.

Etter blodbadet rømte mange av drapsmennene fra Rwanda. Mange er fortsatt på frifot. Det er disse som gruppa leter etter.

– Vi vil ha rettferdighet, sier Faustin Nkusi. Han snakker for gruppa. Den heter GFTU. Det er kort for Rwanda's Genocide Fugitive Tracking Unit.

Gruppa søker etter mistenkte i 32 land. De har gitt ordre om arrest av 1.012 personer.

De mistenkte tilhører folkegruppa hutuer. I Rwanda var det konflikt mellom hutuer og tutsier. Ekstreme hutuer drepte både tutsier og hutuer. Det var hutuer som var uenige med de ekstreme.

GFTU har jaktet på skyldige siden 2007. Det er vanskelig, forteller Nkusi.

– Vi må samarbeide med landene der de mistenkte krigsforbryterne gjemmer seg, sier han.

Felicien Kabuga er en av de som er på rømmen. Han var en av Rwandas rikeste menn. Han er anklaget for å ha gitt penger til folkemordet. Kabuga er trolig i Kenya.

Augustin Bizimana er trolig i Kongo. Han var tidligere forsvarsminister i Rwanda.

Gruppa ser at arbeidet nytter. 19 mistenkte er blitt sendt tilbake til Rwanda. 22 andre er blitt stilt for retten i andre land. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Men Nkusi håper at 25-årsdagen skaper mer oppmerksomhet. Slik vil kanskje flere land sende de ettersøkte til Rwanda. Flere land har blitt mer villige til det. Årsaken er at Rwanda sluttet med dødsstraff i 2007.

Men noen land har ingen avtale om utlevering med Rwanda. Frankrike er ett eksempel.

Norske myndigheter samarbeider med Rwanda. Norge er bedt om å etterforske 19 rwandere. Det er folk som har kommet til Norge som flyktninger. Så langt har fem av dem blitt stilt for retten.

Folk fra norsk politi var nylig i Kigali. De hjalp til med å etterforske en norsk flyktning. Han kom fra Rwanda til Norge i 2006. Den omtrent 50 år gammel mannen ble pågrepet i fjor.

Men disse er bare noen få av veldig mange. GFTU har en liste med nesten 72.000 navn. De er alle dømt for å ha vært med på folkemordet. De er dømt uten å være til stede. Dette skjedde mellom 2005 og 2012.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå