Tema
Bilde 1 av 4

Åpner graven til den berømte skurken

Åpningen av graven kan få slutt på ryktene. Noen mener at liket av John Dillinger ikke ligger i graven.

John Dillinger var en berømt skurk i USA i 1930-årene.

Nå skal liket hans graves opp. Dillinger ble skutt og drept av politiet FBI. Det skjedde i 1934 i byen Chicago. Dillinger ble begravd på en kirkegård i byen Indianapolis. Det var byen der han ble født.

Åpningen av graven skal skje i september. Det er Dillingers nevø som vil grave opp liket. Så skal det graves ned igjen. Det er uklart hvorfor liket graves opp. Men hendelsen skal vises på TV. Kanalen History Channel skal lage en dokumentar.

Det kan bli vanskelig å komme fra til kisten. Faren til Dillinger sørget for det. Han endret på graven til sønnen få dager etter begravelsen i 934. Da la han flere lag med betong over graven.

– Han fryktet at noen skulle grave opp graven og enten ødelegge liket eller stjele det, sier historikeren Susan Sutton til nyhetsbyrået AP.

Familien ble faktisk tilbudt penger for å låne ut liket til utstillinger.

– Så de var litt bekymret, sier Sutton.

Dillinger og gjengen hans drev med bankran. De drepte ti mennesker, ifølge FBI. Men Dillinger ble aldri dømt for drap.

Han var faktisk en helt for mange. På 1930-tallet ble mange fattige på grunn av økonomisk krise. Flere var bitre på bankene. Folk mistet pengene sine. Noen måtte også gi fra seg hus og gårder til bankene.

– Så det var lett å bli helt når du ga bankene en på trynet, sier Sutton.

Dillinger var dessuten kjent for å være høflig under bankranene.

Gangsteren ble til slutt drept. Han var 31 år gammel da politiet skjøt ham. Han hadde vært på kino med kjæresten sin og hennes venninne Anna Sage. Det var Sage som anga ham til politiet. Hun fikk penger for det. Hun var også innvandrer fra Romania. USA truet med å sende henne ut. Men det hjalp ikke. Sage ble sendt til Romania likevel.

Søsteren til Dillinger bekreftet at liket var av broren. Men rykter sier at Dillinger overlevde. Mannen som ble skutt i 1934, hadde brune øyne. Det sa vitner. Men Dillinger hadde blå øyne. Liket var visstnok også kortere og kraftigere enn Dillinger. Den døde skal også ha hatt en sykdom som ikke Dillinger hadde.

Det er kjent at Dillinger var oppfinnsom. Han brukte en pistol av tre for å rømme fra fengsel i 1934. Så fikk han ansiktet endret med kosmetisk operasjon. Han skal også ha prøvd å fjerne fingeravtrykkene sine med syre.

Andre kilder: History.com og PBS.com

Siste utgave

På forsiden nå