Tema

Bilde 1 av 4

Farger vekker følelser

Skal du pusse opp? Da bør du vite litt om farger. Visste du for eksempel at oransje gjør deg glad og øker appetitten? Men at det er lettere å konsentrere seg i et rom med blå vegger?

— Farger påvirker oss, mer enn de fleste tror. Det skjer uten at vi er klar over det. Fargebruk er utrolig viktig for helse og trivsel, sier Tove Steinbo.

Hun er ekspert på farger og hva de gjør med oss. Denne vitenskapen kalles farge-psykologi.

— Når vi ser farger, får hjernen oss til å reagere på bestemte måter. Rødt stimulerer til fysisk aktivitet. Grønt virker beroligende. Farger henter frem følelser i oss, sier Steinbo.

Vi må være mye hjemme nå. Mange vil pusse opp. Det merker malings-produsenten Jotun.

— Salget av maling har økt kraftig den siste tiden, sier Christian Espolin Johnson til Klar tale. Han er kommunikasjons-direktør. Han forteller at de ansatte må ta på seg ekstra skift på grunn av den store etterspørselen.

Kanskje er du en av dem som står klar med malerkosten. Hvilken farge bør du i så fall velge?

— Vi mennesker er forskjellige. Derfor reagerer vi også ulikt på fargene rundt oss. Hvilken farge du bør velge, kommer an på personligheten din og hva du skal bruke rommet til, forklarer Steinbo.

I et rom hvor du skal jobbe og konsentrere deg, kan du gjerne velge blått, sier hun.

— På mitt hjemmekontor er veggene malt i lys turkis. Blått gir ro og klarner tankene. Aqua-farger er bra for lesing og læring. Med røde vegger vil du kanskje arbeide raskt, men du vil slite med konsentrasjonen og gjøre flere feil.

Hun forteller at fargen turkis også fremhever hygiene. Derfor brukes den i svømmebasseng, frysere og kjøleskap.

— Turkis fremstår som ren og delikat for oss. Fargen fungerer derfor godt både på kjøkken og bad. Spesielt i disse tider, er det viktig å kunne se rene overflater. Da er denne fargen praktisk.

Steinbo underviser i fargepsykologi.

— De fleste klasserom jeg kommer inn i er hvitmalte. Det merker jeg på studentene mine. Når det nærmer seg lunsj, ser jeg hvor trøtte og slitne de er. Psykologen Karl Rydberg sier at farger er som vitaminer for hjernen. Farger gir oss energi og kreativitet. Vi føler oss mer opplagte og trives bedre med farger rundt oss.

— Hvis forskere er enige om dette, hvorfor ser vi da hvitt på så mange skoler, eldrehjem og sykehus?

— Fordi det er det billigste, helt enkelt, sier Steinbo.

Hvitt, svart og grått har også vært trenden i interiør de siste 20 årene. Steinbo vil forandre dette.

— Jeg er en av mange fagfolk som ønsker mer bruk av farger. Du trenger ikke ha sterke farger overalt, som på 90-tallet. Finn balansen. Du kan for eksempel gå for en nøytral farge til stueveggen, og heller velge fargerike puter og gardiner, sier hun.

Steinbo forteller at grått legger en demper på humøret. Oransje derimot, som aprikos eller fersken, gjør oss glade.

— Oransje er også den fargen som vekker matlysten best, ifølge Steinbo. Det kan være lurt å ha i bakhodet når du dekker middagsbordet, sier hun.

Farger i og rundt et måltid har også betydning for selve smaks-opplevelsen, sier farge-eksperten. Det viser forskning.

­— Fargene i et rom kan til og med påvirke hvordan du opplever temperaturen der, sier hun.

Steinbo har jobbet med farger i over 25 år, men lærer stadig noe nytt.

­— Fargenes verden er spennende. Jeg blir aldri utlært i dette faget, sier hun.

Mer fra Tema

På forsiden nå