Tema

Sier falske nyheter er farlig nå

Sikkerhets-myndighetene sier det er flere ting å passe på nå. Falske nyheter og hjemmekontor betyr mer risiko.

Det er flere som sprer falske nyheter om viruset korona. Det skjer på sosiale medier. Det kan være farlig for demokratiet i Norge. Det sier Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Det skriver NSM i sin nye rapport. Den ser på flere ting som kan bli farlige i 2020. De sier at Norge er i en sårbar situasjon nå. Årsaken er viruset korona. Da kan feilinformasjon gjøre Norge ustabilt.

Les også: Blir du påvirket av falske nyheter?

NSM sier tradisjonelle medier er viktige. De må være tydelige på hvor de har sin informasjon fra. De må også skrive om saker på en balansert måte.

– Ikke tro på alt som blir delt i sosiale medier om viruset korona. Tenk deg om før du sprer ubekreftet informasjon videre, sier Monica Mæland til NRK (lenken går til nrk.no). Hun er justisminister.

Les videre: Blir du lurt av falske nyheter?

Faktisk.no er en norsk nettside. De ser etter om påstander og nyheter er sanne. Det har de gjort i tre år. 53 prosent av det de har sjekket, har vist seg å være helt feil. (lenken går til faktisk.no) 12 prosent av nyhetene og påstandene var delvis feil.

Mæland sier situasjonen kan bli utnyttet av ulike grupper. Noen av de jobber med å svekke folks tillit til myndigheter. Andre prøver å skape mer uenighet blant folk. Noen grupper prøver å påvirke folk som har makt.

Les mer: Dette snakket politikerne usant om

NSM sier det er flere farer ved at mange har kontor hjemme. Flere sitter da på internett-forbindelser som er usikret. Mange bedrifter sliter med å holde datamaskinene oppdatert. Det gir mindre sikkerhet for bedriftene. De er mer utsatt for spionasje.

Folk blir fortsatt lurt på e-post. Det har NSM testet. De sier mange nok trykker på lenker som kan være farlige. Folk åpner også ukjente vedlegg. Da kan de starte programmer som er ment å gjøre skade.

Siste utgave

På forsiden nå