Tema
Bilde 1 av 2

Vil at foreldre skal delta mer i barnas liv på nett

Mange har kontakten på nett for tiden. Foreldre bør snakke med barna om hvilke regler som bør gjelde. Det sier Vincent Mainardi. Han er leder i en organisasjon for unge som er interessert i dataspill.

Mange sitter hjemme for tiden. De har kontakt med andre gjennom skjermen. For mange er årsaken korona. En av de er Ståle Holten. Han har sykdommen ME. Han lever mye av sitt sosiale liv i dataspill. Men han er ikke alene om å bruke dataspill til å ha kontakt med andre.

Les mer: Når livet skjer i spillet

Vincent Mainardi er leder av Hyperion. Det er en organisasjon for unge med «fantastiske fritids-interesser». Flere av medlemmene driver med dataspill. De tar gjerne med maskinene sine, og spiller sammen. Det blir kalt LAN, eller LAN-party. Han tror det er flere som har sett hvordan dataspill kan være sosialt i det siste.

– Vi har rundt 20.000 medlemmer i de ulike foreningene. Det er folk som driver med spill, men også de som liker å kle seg ut som figurer fra historier som Ringenes Herre, sier Mainardi.

Les også: Fire dager i eventyrland

Han sier at det er sosiale er viktig for mange som spiller. I noen spill er det sosiale i spillet. I andre er det å prate sammen utenfor spillet.

– Det er ikke noe nytt at det er sosialt å spille. Om noe er det mer sosialt. Det ligger ingen fysiske begrensninger på folk. Du kan spille med en vennegjeng, eller med en kamerat på andre siden av landet. Dette er en ny plass for barn og unge å møte hverandre. Den er kanskje fremmed for en del foreldre, som synes det blir annerledes enn det var i deres barndom.

Les mer: Slik vil Kina unngå at barn blir avhengige av spill

Nettsiden jegspiller.no er en nettside for de som er avhengige av spill. De sier at det er få som sliter med spill. De sier at det er mange spiller mye. Det trenger ikke å være et tegn på et problem. De sier at det blir et problem når selve spillet hindrer folk fra å leve livene de ønsker å leve.

Det er flere tegn på at du eller noen du kjenner spiller for mye. Det er en liste over disse nederst i saken.

Faltin Karlsen er forsker ved Høgskolen I Kristiania. Han har tidligere sammenlignet dataspill med andre lagspill. Det var i psykolog-tidsskriftet i 2015. Spillerne må da jobbe sammen som i for eksempel fotball. Da er de også nødt til å snakke sammen og være sosiale.

Les også: Dataspill får ny aldersgrense

Nettsiden hjelpelinjen.no er også et tilbud de som sliter med spill. De jobber med folk som er avhengige av enten pengespill eller dataspill. De sier at det er mange som spiller mye. Men det er få som får problemer. De sier foreldre bør følge med på spill, og snakke med barna om både spill og mulige problemer.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Vincent Adrian Mainardi.

Det er Mainardi enig i. Han mener også at foreldrene har en viktig rolle.

– Spillavhengighet er vanskelig. Derfor er det viktig at foreldrene bryr seg. Det er noe hele familien må jobbe sammen for å hindre. Foreldrene må sette grenser. De må snakke med barna om hva de spiller, og hvem de spiller med, sier han.

Les videre: – Snakk med barna om dataspill

Mainardi sier spillet er viktig. Men det sosiale er kanskje er vel så viktig.

– Mange kan fortsatt spille sammen. Og de kan ha kontakt på nett. Det er viktig å huske at alternativet til at de er sosiale på nett, er at de ikke er sosiale i det hele tatt, sier han.

Les mer: De er Norges nye fotball-idoler

I de siste årene har det startet opp flere fritidstilbud for de som vil spille dataspill. Det blir ofte kalt e-sport. Men det er flere som vil være med enn det er plass til. Derfor mener Mainardi at foreningene i Hyperion gjør en viktig jobb med å lage møteplasser. Men nå kan det bli vanskeligere.

– Vi forstår at vi også må delta for å hindre smitten. Men dette vil vi merke. Vi får medlemmer når folk deltar på ting vi gjør. Nå må vi avlyse mange ting for å hindre smitte.

Les også: Spill gjør kjedelige ting gøy

En ting som er avlyst, er The Gathering. Det er en av verdens største samlinger for folk som er interessert i data. Den blir arrangert av KANDU. Det er en av foreningene i Hyperion. I år ble den avlyst. Det første gang siden 1992. Det pleier å være 6.000 som er med på samlinga.

– Dette vil vi merke konsekvensene av i 2021. Da kan vi ha færre medlemmer, og da får vi mindre penger til å lage aktivitet for barn og unge. Så langt har ingen krise-hjelp vært god nok for oss, men vi håper det kommer en løsning. Ordningene i dag kan kan virke for de største foreningene vi har. Men for de fleste av de frivillige foreningene hos oss er den til liten nytte. sier Mainardi.

Har du problemer med spilling? Dette er tegnene:

*Du slutter med andre aktiviteter

*Du kutter ut sosialt samvær med venner og familie

*Du skulker skolen, dropper lekser, prøver og eksamener

*Du spiller om natten og sover om dagen

*Du prøver å slutte eller spille mindre uten å få det til

*Du krangler med familien om spillingen

*Du får nye, usunne matvaner. Eller du spiser mer eller mindre enn før

Siste utgave

På forsiden nå