Tema
Bilde 1 av 3

Velger et skoleår uten stress og mas

Stadig flere unge vil gå et år på folkehøgskole. Nye eventyr venter for Alexandra, Elisabeth og Sander.

– Vi blir jo som en familie, sier Alexandra Marie Strapuc til Klar Tale. Det neste skoleåret skal hun bo sammen med ukjente. Hun er en av mange som velger et år på folkehøgskole.

Bildet viser Sander og Alexandra og som prater og ler. En symaskin står i framgrunnen.

Strapuc, Elisabeth Nyborg Sveen og Sander Alejandro Nyseth kommer fra ulike byer i Norge. De kjente ikke hverandre fra før.

Oslofjord folkehøgskole er den utvalgte skolen. Den ligger på Stabekk i Viken. Nærheten til Oslo lokker de unge til skolen.

– Det er storby, sosialt og mye å finne på, sier Strapuc fra Fredrikstad. Nyseth er helt enig. For ham blir Sandnes i Rogaland for lite. Han himler litt med øynene og ler. Heller ikke nabobyen Stavanger er stor nok. Oslo er mer spennende.

De to går på linjen som heter design, klær og interiør. Sveen fra Drammen har valgt reiseliv og global forståelse. Hun forteller at de skal til Sør-Afrika i løpet av året. Men da må korona-viruset «skjerpe seg litt».

I løpet av året skal alle tre etter planen til New York i USA. Og på hyttetur, sier ungdommene. Akkurat nå er det vanskelig å komme seg ut av landet på grunn av viruset.

Strapuc synes det er godt med et år der hun kan puste litt etter videregående skole. Det er mye press, eksamener og sammenligning blant unge i dag, mener hun. Folkehøgskolen gir dem fri fra alt dette. Strapuc vil bruke året på å bli bedre kjent med seg selv og andre folk. Hun vil finne ut hva hun skal gjøre videre.

Nyseth blir kanskje klesdesigner. Året på folkehøgskole gir ham ekstra tid å tenke på. Kan han tenke seg å jobbe med design resten av livet? Hvis ikke, vil han satse på å bli eiendomsmegler.

Bildet viser Alexandra Marie Strapuc, Elisabeth Nyborg Sveen og Sander Alejandro Nyseth som sitter på to benker. De er elever ved en folkehøgskole.

60 elever går på Oslofjord folkehøgskole i år. De har plass til flere, sier rektor Kristina Sletten Andersen. De er en av de mindre folkehøgskolene i landet. Men skolen har likevel mange linjer å velge mellom, sier hun. De bruker Oslo aktivt og er der flere ganger i uken.

– Så har vi faktisk halvparten gutter og halvparten jenter her, sier hun fornøyd.

Norge har 83 folkehøgskoler. Over 30 av disse er kristne, resten er frilynte. De har ikke ett bestemt livssyn. Oslofjord er en av de kristne.

– Søkertallene til skolene i år har vært ny rekord, sier Marit Asheim til Klar Tale. Hun jobber med informasjon ved Folkehøgskole-kontoret.

Over 25.500 personer har søkt om plass. Tallene er fra høsten 2019 til høsten 2020. Det er nesten 3.000 flere enn året før. Det finnes ingen søknadsfrist. Skoler som har plass, tar imot elever. Men ikke alle som søker, takker ja. Sist skoleår gikk nesten 8.000 elever på folkehøgskole. Det var rekord, ifølge Nynorsk pressekontor.

Elever er slitne etter videregående skole. Det er én av årsakene til at de vil på folkehøgskole, mener Asheim.

– De er leie av karakterer og press. Andre trenger et år for å tenke over hva de skal studere, sier hun. Noen vet godt hva de vil bli. De velger linjer som passer med dette.

Folkehøgskolene koster penger. Elevene betaler mellom 80.000 kroner og 160.000 kroner for et år, opplyser Asheim. Staten hjelper til med både lån og stipend.

– Burde de vært billigere, slik at flere fikk sjansen?

– Vi ønsker at alle skal få mulighet til å gå på folkehøgskole. Derfor er noen skoler rimeligere enn andre. Prisene er noe skolene diskuterer, sier hun.

Skoleåret koster penger av en grunn. Elevene bor på skolen. De spiser fire måltider om dagen. Mange av linjene har en eller flere turer utenlands i løpet av året. Andre linjer krever utstyr og instruktører som koster penger.

Skoleåret går nesten som normalt, til tross for korona-viruset. Men skolene har regler for smittevern, som det å holde avstand og vanske hender ofte. Turer utenlands er satt på vent til neste år, ifølge Asheim.

Fakta om folkehøgskoler:

En folkehøgskole er en skole uten eksamen og karakterer. Mange går et år på slik skole etter videregående.

Over 80 skoler ligger rundt om i Norge. De har ulike linjer med ulike temaer. Eksempler er teater, friluftsliv og reiser.

Ungdommene bor og spiser på skolen. De fleste elevene er mellom 18 og 25 år gamle. Skoleåret varer fra august til mai.

Kilde: folkehogskole.no

Siste utgave

På forsiden nå