Tema

De som ikke forsto - kort fortalt

Retten dømte dem for bedrageri. Men folk forsto ikke Navs regler.

Klar Tale sjekket 77 dommer i Nav-skandalen. Én av tre dømte i disse sakene sier de ikke forsto Navs regler. I tillegg sier flere at de ikke visste om reglene. Likevel ble de dømt for bedrageri av Nav.

Nav tolket regler feil. De mente folk måtte være i Norge for å få ulike typer trygd. Mange ble dømt til fengsel. Flere tusen måtte betale tilbake penger. Men det viste seg at folk hadde lov til å reise til flere land i Europa. Dette ble kalt Nav-skandalen.

Marianne Evensen er en av de dømte. Hun reiste til Danmark mens hun fikk penge-hjelp fra Nav. Hun trodde hun hadde lov. Hun slet psykisk. Det gjorde at hun ikke klarte å få med seg informasjonen fra Nav, forteller hun.

Hun ble dømt til fengsel. Senere viste det seg at hun hadde lov til å være i Danmark.

Klar Tale har snakket med Nav-sjef Hans Christian Holte. Han sier at Nav jobber med å gjøre språket bedre.

Vil du heller lytte til historien? I ukas podkast får du hele saken lest opp. 

Siste utgave

På forsiden nå