Tema
Bilde 1 av 4

KGB-agenten som ble president

Kampsport ble Vladimir Putins vei til et liv som agent. Og senere som Russlands mektige president.

Russlands mektige president Vladimir Putin har startet krig mot nabolandet Ukraina. Historien om hvordan han kom til makten, starter i det kommunistiske Sovjetunionen.

Putin ble født i byen Leningrad i 1952. I dag heter byen St. Petersburg. Den er nest størst i Russland.

Bildet er av Vladimir Putin i 1999. Han har på dress og sitter ved en pult. Han har begge nevene knyttet foran seg. Foto: Sergei Chirikov / AP / NTB

Putin var en bølle i skolegården. Han var med i en gjeng, forteller Alex Goldfarb til kanalen BBC. Han har skrevet bok om forgiftningen av Aleksandr Litvinenko, som var kritisk til Putin.

Goldfarb sier at Putin var veldig liten, men at han var god til å slåss. Det gjorde at han ble interessert i kampsport.

– Sport reddet ham fra et liv som kriminell. Judo-læreren hans dro ham ut fra livet på gata. Og han ble veldig dyktig, sier Goldfarb.

– Sport reddet ham fra et liv som kriminell.

—  Alex Goldfarb

Etterretningen KGB fulgte med på hvem som drev med slik kampsport. Det sier Alex Rahr til BBC. Han er journalist og ekspert på politikk. Og Putin drømte allerede om å bli spion. Han var påvirket av en TV-serie om en hemmelig agent, ifølge Rahr.

Putin studerte tysk og snakker språket flytende. På universitetet studerte han juss. I 1983 giftet Putin seg med flyvertinnen Lyudmila. Paret fikk to barn sammen. Men ekteskapet varte ikke. De skilte seg i 2014.

Fra 1975 jobbet Putin for etterretningen KGB. De sendte ham til Øst-Tyskland. Her var han til kommunismen tok slutt i 1991.

– Jeg tror han mener at KGB er det beste som finnes, og at alt bør ligne KGB. Han har bygd et land som ligner KGB, sa Masha Gessen. Hun snakket om Putin på talkshowet Skavlan i 2014. Gessen har skrevet bok om Putin.

Det var kaos i Russland på 1990-tallet. De slet med kriminalitet og økonomiske problemer. Putin gjorde rask politisk karriere etter at Sovjetunionen ble oppløst. Han var viseborgermester i St. Petersburg, så ble han nasjonal sikkerhetsrådgiver, og så statsminister.


Putin ble president i Russland i år 2000. Han skapte orden. Det gikk bedre med økonomien. Landet ble styrt på en mer stabil måte. Russland var på vei til å bli mektig igjen.

– Dette er noe av grunnen til at Putin er populær, sier Helge Blakkisrud. Klar Tale intervjuet forskeren fra NUPI i 2016.

Putin blir oppfattet som en sterk og bestemt leder, forklarte Blakkisrud den gang.

– Personen Putin får mye oppmerksomhet. Han virker kanskje ikke så sjarmerende. Men russerne liker stilen hans, sa Blakkisrud.

– Personen Putin får mye oppmerksomhet. Han virker kanskje ikke så sjarmerende. Men russerne liker stilen hans.

—  Helge Blakkisrud

Putin gjorde raskt endringer som folket likte. Han bygde opp igjen den nasjonale stoltheten. Putin ville ikke si at alt ved det gamle Sovjetunionen var galt, skriver snl.no. Han fikk tilbake nasjonalsangen med ny tekst. Han ville vise at Russland er stort og mektig.

Forsvars-samarbeidet Nato har lenge vært bekymret. Russland har oppført seg mer og mer aggressivt. Putin har gitt seg selv stadig mer makt. Han hindrer ytringsfriheten. Det er mistanker om at han får drept folk som er uenige med ham. Og han har startet krig med Ukraina.

Bildet er fra 1994. Til venstre står Anatoly Sobchak som var ordfører i St. Petersburg.  Til høyre står Vladimir Putin, som da varaordfører i byen. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / NTB

En tidligere versjon av denne saken ble publisert i 2017.