Tema

Hvordan finne glede i å trene?

Du kjenner en liten gnist av motivasjon, men sliter med å komme deg ut. Et godt råd er å finne en trening du liker.

Nytt år, nye muligheter, sies det. Dette hører vi hvert år. Og hvert år er det like irriterende for oss som aldri orker å gjøre noe særlig nytt.

Men hva om dette året blir annerledes? Hvordan finner du egentlig gleden i å trene og bevege deg? Klar Tale har forsøkt å finne svar.

– For å finne treningsglede, må du kjenne mestring. Og kjenne at treningen har en verdi for deg, sier Solfrid Bratland-Sanda til Klar Tale. Hun jobber som professor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun er ekspert på feltene friluftsliv, idrett og kroppsøving.

Hun mener du må gjøre noe du liker. Aldri press deg til noe du liker dårlig.

– Du må kjenne at det du gjør, er gøy, sier Bratland-Sanda.

Hvor mye bør du bevege deg? Helse-direktoratet har egne råd. Voksne bør være være fysisk aktive 150 minutter per uke. Dette gjelder rolig trening, eller moderat som direktoratet kaller det. Det kan være å gå en tur eller å vaske hus. Mens de anbefaler mellom 75 minutter til 150 minutter, om det er veldig tøff trening, hvor du får veldig høy puls.

– Et par minutter her og et par minutter der, flere ganger om dagen, kan være nok. Det gode er at jo dårligere fysisk form vi har, desto mindre skal til for å få fremgang, sier Bratland-Sanda.

– Så det å gå fra å trene ingenting, til å trene litt, vil ha en stor gevinst for formen. Og helse og livskvalitet, sier hun.

At trening er bra for kroppen er kanskje noe du har hørt før. Det er det flere som sier.

Ny forskning viser også at det faktisk er bra for mer enn bare kroppen.

Forskere fant ut at folk som trente, for så å gjøre en oppgave, gjorde oppgaven bedre. Mens de som satt stille, utførte oppgaven dårligere.

Bildet er av Solfrid Bratland-Sanda. Hun har lyst hår og solbriller som hviler mot pannen. Hun er ute i naturen på sommerstid. Foto: Solfrid Bratland-Sanda / Privat

– Så når du går deg en tur. Og føler at hodet klarner opp. Så er det faktisk akkurat det som skjer, sier Bratland-Sanda.

– Hvis du er deprimert og har en del vanskelige tanker. Så kan det å bevege kroppen også føre til at hjernen beveger seg, sier hun.

Bratland-Sanda anbefaler ulike former for trening. Hun liker selv å gå på skiturer eller gå en tur på fjellet når det er fint vær.

Hun anbefaler også å bruke musikk.

– Jeg finner mye glede i å trene til musikk. Det er veldig gøy når du finner en låt som gir deg energi, sier Bratland-Sanda.

Ser du ikke vitsen med å løpe eller å gå på ski, eller har du dårlig erfaring med det? Da kan du starte med andre ting.

Hun sier det finnes mye trening å velge mellom.

– Det er lurt å få med seg noen å trene sammen med. Uansett hva du velger. Da har du den støtten som vi vet er så viktig. Og avtalene om trening blir mer forpliktende, sier Bratland-Sanda.

Bilder av kettlebells med ulike farger og vekt. Kettlebells er vektkuler med håndtak.

---

Trenings-glede

  • Mange ønsker å trene, men sliter med å finne gleden med det.
  • Solfrid Bratland-Sanda sier du må finne noe du liker å gjøre.
  • Ikke press deg til å gjøre noe du ikke liker.

---Siste utgave

På forsiden nå