Tema

– Alle land bør hente borgerne sine hjem herfra

Flyktning-leiren al-Hol i Syria er full av søppel, skitt og sykdom. Det sier organisasjonen Human Rights Watch.

Det er forferdelig å bo i flyktning-leiren al-Hol i Syria. Alle land bør hente sine statsborgere hjem derfra. Det mener menneskeretts-organisasjonen Human Rights Watch.

Leiren voktes av kurdisk milits. Det bor nå over 70.000 mennesker der. De kommer fra områdene i Syria og Irak som terror-gruppa IS før hadde kontroll over. De aller fleste av dem er kvinner og barn. De var koner og barn av menn som anklages for å ha vært IS-krigere.

Det er 11.000 utenlandske kvinner og barn i leiren. De kommer fra flere land. Minst 7.000 av barna er under tolv år gamle, ifølge Human Rights Watch.

Organisasjonen besøkte leiren i forrige måned. De dro dit flere ganger. Forholdene der er forferdelige, sier de.

– Latrinene flommer over. Kloakk renner mellom fillete telt. Folk drikker vaskevann fra tanker som det er mark i, skriver de i en rapport.

– Små barn med utslett på huden, spinkle lemmer og oppsvulmede mager. De leter gjennom dynger med illeluktende søppel under den glovarme solen. Eller de ligger slappe, skitne og fulle av fluer på teltgulv. Det står det videre i rapporten.

Mennesker dør i leiren.

– Barn dør av akutt diaré og infeksjoner som ligner på influensa. Det forteller hjelpearbeidere og folk som jobber i leiren til Human Rights Watch.

Vestlige land er lite villige til å hente hjem egne statsborgere fra leiren. Det reagere organisasjonen sterkt på.

– Utenlandske kvinner og barn er innesperret. De er på ubestemt tid i en støvete leir nordøst i Syria. Imens ser hjemlandene deres den andre veien, sier Letta Tayler i Human Rights Watch.

– Regjeringer må gjøre alt de kan for å beskytte statsborgere sine. De må ikke overlate dem til sykdom og død i en utenlandsk ørken, sier hun.

Også verdens-organisasjonen FN mener forholdene i leiren er umenneskelige. FNs høykommissær for flyktninger har bedt alle land ta ansvar for sine borgere.

Hjelpe-organisasjoner som Røde Kors og Redd Barna gjør det samme. De har i flere måneder advart om de dårlige forholdene i leiren.

Men mange land gjør veldig lite. Blant dem Norge. Partiene i regjeringen er dypt uenige. Regjeringen har foreløpig bare hentet hjem fem foreldreløse barn.

Venstre mener alle norske barn av IS-foreldre bør hentes hjem. Kristelig Folkeparti er imot å skille barn fra mødrene. De mener at også kvinnene må hentes hjem.

Fremskrittspartiet mener at Norge ikke må la IS-krigere å deres ektefeller komme hjem.

Minst 240 barn har alt dødd i eller på vei til al-Hol-leiren. Kurdiske myndigheter fører ikke statistikk over alle som dør. Det forteller hjelpe-abeidere. De vil ikke si navnene sine. Årsaken er frykt for å bli nektet å komme inn i leiren.

Flere land ønsker en egen domstol i regionen. Der skal tidligere IS-krigere og folk som støttet IS, kunne dømmes. Det er i stedet for å hente dem hjem. Men ingen land vil ha en slik domstol hos seg.

Tiden er i ferd med å ta slutt for flere av barna i leiren. Det har Redd Barna tidligere advar statsminister Erna Solberg om.

– Det står nå om liv. Vi er veldig redde for at små og uskyldige barn vil dø. Den kan skje på denne regjeringens vakt. Årsaken er politisk kamp mellom partiene i regjeringen. Det sa Birgitte Lange til nyhetsbyrået NTB i mai.

Siste utgave

På forsiden nå