Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ber folk sjekke strøm-avtalen sin

Forbruker-rådet sier alle bør sjekke strøm-avtalen sin. Strømmen er uvanlig billig nå. Det kan være mye penger å spare.

Det er historisk billig strøm i Norge. Spotprisen på strøm var uvanlig billig til å være i måneden mars. Spotprisen er det strøm-selskapene kjøper strømmen for på strøm-markedet. Det kan være en annen pris enn det du betaler til strøm-selskapet.

Forbruker-rådet sier alle bør undersøke sin strøm-avtale. Folk kan spare mye penger på å kjøpe strøm fra noen andre.

– Det har kommet mange gode tilbud i det siste. Det er avtaler som varer i lengre tid. Da kan du få en god avtale, og slipper å bekymre deg for at det blir dyrere om en måned. Det sier Inger Lise Blyverket. Hun er direktør i Forbruker-rådet.

Forbruker-rådet har nettsiden Strømpris.no. Den sammenligner avtalene i strøm-markedet. Blyverket sier alle bør sjekke strøm-avtalen sin.

– Noen har avtaler som varierer mye. Andre betaler mye i tillegg til spot-prisen på strøm. Du bør bytte nå om det gjelder deg, sier hun.

Les mer: Dette er nytt i skattemeldingen

I mars kostet det i gjennomsnitt 9 øre for hver kilowattime (kWh) i Oslo. Det kostet fire ganger mer i mars i fjor. Da kostet det 41 øre for hver kWh. Tallene kommer fra kraftbørsen Nord Pool.

Stina Johansen er kommunikasjons-direktør i Nord Pool. Hun sier prisen var enda lavere noen av dagene.

– Vi har vi hatt dager med strømpriser ned i 6 øre per kWh. Det er spesielt på denne tiden av året, sier hun.

Årsaken til den lave prisen er mye nedbør og mildvær. Vi brukte også mer strøm i mars i fjor. Det gjør at prisen er lavere. Det er også uvanlig mye vann i vann-magasinene i Norge. Det er også mer snø enn det bruker å være. Dette påvirker også strømprisen.

Les også: Endringer i klimaet gir oss mer vannkraft

Det førte til at Oslo hadde den laveste strømprisen i mars siden 1993. Flere steder hadde historisk lave strømpriser. Kristiansand og Bergen hadde 9 øre per kWh. Molde, Trondheim og Tromsø hadde 10 øre per kWh. Det skriver nyhetsbyrået NTB.