Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Blåhvalen har vendt tilbake

Forskere som er eksperter på hvaler har en god nyhet. De siste årene ser det ut som det er blitt flere blåhvaler i verdens hav.

Alle som er glade i hvaler kan nå glede seg. Forskere har nemlig en god nyhet. Forskere har sett flere hvaler i Barentshavet. Det skriver avisa Aftenposten, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Blåhvalen har lenge vært truet. På midten av 1960-tallet var det nesten ingen blåhvaler igjen i verden. Blåhvalen ble helt fredet i 1966. Arten er fortsatt truet. Men nå har altså forskere sett 25 blåhvaler i Barentshavet. 17 av dem var på samme sted.

I sommer har flere blåhval vært ved Svalbard.

– Antall blåhval i nord øker. Det er en fantastisk nyhet og veldig spennende, sier Kit Kovacs til Aftenposten. Han er forsker ved Norsk Polar-institutt.

De siste årene har det vært mindre dyreplankton i Norskehavet. Det er veldig små havdyr som hvaler spiser. Dermed har hvalene dratt nordover.

Blåhvaler kan bli opp mot 33 meter lange. De kan veie opp mot 200 tonn. Hjertet til en blåhval veier omtrent like mye som en bil. Det er mellom 10.000 og 25.000 blåhval i verden i dag. Det står på nettsida til magasinet National Geographic.

Professor Jørgen Berge sier at store hvaler er på vei tilbake. Det er til havområdet nord for Svalbard. Det er fordi det ikke er is der lenger. Berge er forsker ved Norges arktiske universitet.

– Havstrømmer presser vann med mye næring oppover. Det er på flere steder ved Svalbard. Inntil nylig var dette dekket av is. Nå er det åpent farvann.

Blåhvaler lever både i hav sør og nord på kloden.

Også andre steder har forskere sett at det er blitt flere blåhvaler. Utenfor delstaten California i USA har forskere sett flere av hvalene. Det skriver den britiske kanalen BBC. Forskere tror det er rundt 2.200 blåhvaler på den østlige delen av Stillehavet.