Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bryr vi oss mer om barn enn om regnskog?

Siden 2010 har TV-aksjonen samlet inn over 200 millioner kroner. Med ett unntak.

De sitter på gulvet inni en hule. Noen har stoler som egentlig er steinblokker. Barna i Syria er likevel blant de heldige. De får gå på skole mens krigen raser.

– Det er utrolig viktig at områder med konflikt ser at barna er en løsning for framtiden. Da trenger de utdanning, sier statsminister Erna Solberg til nyhetsbyrået NTB. Denne uka har hun vært med på å skape oppmerksomhet rundt årets TV-aksjon.

TV-aksjonen er søndag. Folk med bøsser går fra dør til dør og ber om penger. Kanalen NRK viser aksjonen i flere timer.

Målet er å samle inn mest mulig penger til Unicef. Det er FNs barnefond. De jobber for barn over hele verden. Pengene skal brukes på skole for barn i land med krig og konflikt. Fem land er valgt ut: Det er Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

– Det er barna som skal bygge opp igjen landet når det én dag blir fred. Derfor kan ikke utdanning vente på fred. Framtiden formes nå, skriver Unicef på aksjonssidene.

Unicef forteller at pengene skal brukes til å bygge nye skoler og kjøpe bøker, leker og annet utstyr. Lærere trenger utdanning. De må også lære hvordan de skal hjelpe elever som har traumer etter krigen.

Siden 2010 har det hvert år kommet inn over 200 millioner kroner i TV-aksjonen. I fjor ga vi over 230 millioner kroner til Røde Kors sin helsehjelp for folk på flukt. I 2014 ga vi hele 253 millioner kroner til Kirkens Nødhjelp og deres arbeid med å skaffe folk rent vann.

I 2015 var vi ikke like gavmilde. Da kom det inn 189 millioner kroner til Regnskogfondet. Det var den dårligste innsamlingen på ti år.

Allerede er det kommet inn penger i år. Mange bedrifter og etater har gitt store summer på forhånd gjennom nettstedet blimed.no. 37 millioner var summen da denne saken ble skrevet.

Du kan gi ved å legge penger på bøssa. Bøssebærere kommer mellom klokka 16 og 18. Du kan også gi penger ved å ringe, sende sms, vippse eller sette direkte inn på konto 8380 08 09005.

BILDER

Bildet viser en gutt som sitter på en blikktønne og ser på en tavle. Han går på skole i Sør-Sudan.

SØR-SUDAN: Sult og krig preger livet i Sør-Sudan. FOTO: Unicef

Vis bildetekst