Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hetebølger blir vanlig

Den siste uka har det vært stekende varmt i Europa. Det er ikke lenger noe unntak.

Den siste uka har land i Europa fått den ene varme-rekorden etter den andre. Det gjelder både Frankrike, Tyskland, Nederland, Belgia og Storbritannia. I de fleste landene har temperaturen vært på over 40 grader.

Slike hetebølger vil trolig bli regelen mer enn unntaket de neste årene. Det mener eksperter på klima.

– Det er ikke sikkert det alltid blir nye rekorder. Vi kan fortsette å ligge tett opp til disse rekordene, sier Daniela Jakob. Hun er leder for Climate Service Center Germany (GERICS).

– Vi kan få temperaturer på opptil 44, 45 og 46 grader i øvre delen av Rhin-sletten. Det kan skje i midten av århundret. Det er dersom hvis klimamodellene stemmer, sier hun.

Klarer menneskene å få kontroll over endringene i klimaet? Klarer vi å begrense det slik at temperaturen på jorda øker med 2 grader eller mindre? Det er dette alt kommer an på, sier Jacob.

– Da vil vi ha et lignende klima som i dag mot slutten av århundret. Det vil være hetebølger. Noen av dem uvanlige sammenlignet med for 30 til 40 år siden. Men været vil være likt det vi har nå, sier hun.

I Frankrike har myndighetene vært i høyeste beredskap. Det er for å hindre at hetebølgen skulle få samme følger som i 2003. Da døde nesten 15.000 personer. Mange av dem var eldre mennesker. De satt alene i glohete leiligheter.

– Vitenskapen om som bidrar til hetebølger, er svært grundig. Den første hetebølgen som helt sikkert er knyttet til global oppvarming, var den hetebølgen i Europa i 2003, sier Kate Marvel. Hun er klimaekspert ved romfart-organisasjonen NASA i USA.

– Vi vet at når klimaet blir varmere, så blir hetebølger mer sannsynlige. Og de blir mer alvorlige, sier hun.

Hetebølger er en stor utfordring for Europa. Eksperter har lenge advart om endringer i klimaet skapt av mennesker. Det vil føre til flere og varmere hetebølger.

Forrige torsdag ble en uforglemmelig dag for mange i Europa. Den ene rekorden etter den andre falt. Noen av dem ble stående i bare noen timer. Så ble det ble målt enda høyere temperatur. Folk hoppet i fontener, innsjøer, elver eller havet for å avkjøle seg.

I Belgia ringte til og med to mistenkte narkoselgere til politiet. De ba om å bli reddet ut av en konteiner de hadde låst seg inne i.