Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hurra for dere!

Klar Tale feirer 20 år.

 I nær tusen aviser har vi skrevet nyheter og historier som flere kan forstå. Enklere språk og større tekst skal gjøre Klar Tale lettere å lese enn andre aviser. Det var tanken allerede fra starten.

«Blodbad i Jerusalem», «Romania etter revolusjonen» og «Et samlet Tyskland». Slik lød overskriftene på forsiden i aller første Klar Tale. Den kom 11. oktober 1990. Avisa var på åtte sider og hadde få fargebilder.

Da var Olav V Norges konge. Han hadde lese- og skrivevansker. Hver torsdag kjørte en budbil til Slottet med avis til kongen. Redaksjonen fikk brev fra Slottet med takk.

Og slike brev får vi fra dere lesere også. Det er veldig hyggelig å høre at mange liker avisa vi lager. Av og til får vi også sinte brev fra lesere som ikke liker at vi skriver om temaer som vold, krig og sex.

Vi skal være en avis som skaper diskusjoner. En avis som rører ved folks følelser, enten det er glede eller sinne. Vi skal skrive om de viktigste nyhetene. Og vi skal gi dere gode opplevelser av å lese.

LES MER HER: Har Klar Tale i stabler

Det er viktig at avisen skal friste til lesing. Derfor jobber vi mye med hvordan den skal se ut. I 2008 overtok mediehuset Mentor Medier Klar Tale fra nyhetsbyrået NTB. Vi har vunnet viktige priser for avis-design de to siste årene.

I forrige uke fikk vi nok en flott pris, bronse for nettsiden klartale.no. Det var Society of News Design Scandianvia som delte ut prisen.

Vi er avisen alle kan lese:
12 sider med saker fra Norge, verden, kultur og sport og med gode reportasjer. Klar Tale kommer også som punktutgave for blinde og som lyd-utgave på CD og podcast. I fjor lanserte vi klartale.no, Norges første nettavis som kan tilpasses ulike behov.

For oss er det viktig å følge med på mulighetene ny teknologi kan gi dere som leser Klar Tale. Lesebrett som iPad gir en helt ny opplevelse av å lese. Vi tror at papiravisa vil bestå. Men vi håper at dere i framtiden skal kunne lese Klar Tale på flere måter. 

Det har skjedd mye i verden og med avisa de siste 20 årene. Men en avis er ingenting uten lesere. Hver og en av dere er viktige for oss.

– Gratulerer med dagen!

KLAR TALE GJENNOM 20 ÅR:

1989

AVIS-ØNSKE
Sosial-departementet ønsker en avis for folk som sliter med å lese. Norsk Forbund for Psykisk Utviklings-hemmede (NFPU) hadde søkt om penger.

1990

FÅR STØTTE
En gruppe lager en stiftelse og starter Klar Tale. De mener at avisa kan passe for elever i barneskolen, innvandrere, svaksynte, dyslektikere og de som har hatt hjerneslag. Klar Tale får offentlig støtte.

1990

ENKEL START
De første avisene har åtte sider. Sidene er for det meste i sort-hvitt. Klar Tale gis også ut på lydkassett og i punktskrift.

Norsk telegrambyrå (NTB) lager avisa. Kari Lindebrække og Anne Kari Berg er de første redaktørene.

1995

AVISA ENDRES
Klar Tale øker til 12 sider. Det er mer farger og flere notiser i avisa. På midtsidene er det en større reportasje.

1998

NYTT UTSEENDE
Avisa får nytt utseende. Det blir én større hovedsak på forsiden. Det er faktabokser til hovedsaker. Året etter blir Tora Herud redaktør.

2008

NY AVIS
Mentor Medier overtar produksjonen av Klar Tale. Avisa får igjen ny design. Den mottar Klar Tale flere priser for. Hovedsakene får «KORT OG KLART». Kristin Steien Bratlie blir ny redaktør.

2009

FØRSTE NETTAVIS
Klar Tale lager ny nettavis med siste nytt. Det er www.klartale.no. Nettavisa vinner også en design-pris. Den er Norges første lettleste nettavis.

Emneord

tema klar tale