Tema
Ja, vi elsker dette flagget
17. mai er hele Norge pyntet med flagg i rødt, hvitt og blått. Dette visste du kanskje ikke om det norske flagget.

Det er 17. mai, Norges nasjonaldag. Vi feirer grunnloven. Vi går i tog og vifter med flagg. Det norske flagget er et sterkt symbol for Norge. Vi bruker det til fest og høytid, til sport og andre anledninger.
Flagget kan likevel ikke brukes som du vil. Strenge regler og normer sier hvordan vi skal behandle det. Vi har til og med en egen flagglov.
– Det viktigste er at du ikke skal vanære flagget. Det skal tas godt vare på. Du må ikke tråkke på det, ikke skrive på det, ikke la det bli skittent, sier Ellen Vanem til Klar Tale.
Vanem er direktør i Oslo Flaggfabrikk. De har laget norske flagg siden 1903. Hun sier vi har en god flagg-kultur i Norge.
– Folk flest er veldig flinke til å behandle flagget bra. Det er viktig for folk å ta vare på denne kulturen, sier hun. Andre mener folk ikke respekterer flagget nok, skriver kanalen NRK.
Det er regler for når flagget skal heises. På kongelige fødselsdager, 17. mai, noen helligdager, og andre viktige dager. Reglene gjelder egentlig bare for offentlige bygg.
– Mange vanlige folk flagger også disse dagene. Det er en tradisjon i samfunnet, sier Vanem.
Har du en nabo som varsler deg om flagget henger ute for sent? Flagget skal opp og ned til bestemte tider. Ikke opp før klokken 8.00. Ikke ned etter solnedgang, men senest klokken 21.00. Det gjelder fra mars til og med oktober. Resten av året skal flagget henge kortere.
Reglene sier også hvordan flagget skal se ut. «Det er Norge i rødt, hvitt og blått», synger vi på 17. mai. Vi synger da om fargene i det norske flagget.
Den gamle barnesangen hyller flagget og Norge. Fargene er ikke tilfeldige, ifølge flagg-ekspert Jakob Maliks. Han er historiker ved universitetet NTNU.
– Flagget passer veldig godt til å feire 17. mai. Flagget har frihetens farger, rødt, hvitt og blått. Som i Frankrike og USA, sier Maliks til Klar Tale.
Før i tiden var ikke Norge et eget land. Vi var en del av Danmark i 434 år. I 1814 fikk vi en egen grunnlov. Dette feirer vi på 17. mai. Vi var likevel i union med Sverige til 1905. Derfor ble det viktig for Norge med et eget flagg. Det ble også svært viktig under andre verdenskrig.
– Flagget var samlende. Det ble et viktig symbol for et selvstendig Norge, sier Maliks.
Det norske flagget ble vedtatt i 1821. Før det hadde mange tegnet forslag til flagg. Ett av forslagene var rødt og hvitt og hadde fem stjerner. Én stjerne for hvert av bispedømmene, som er kirkens regioner. Hadde Norge vært annerledes med et annet flagg? Det har Maliks lurt på.
– Kanskje stjernene hadde betydd noe? Folk hadde kanskje tenkt på Norge som fem deler, sier Maliks. Han tror likevel Norge ikke ville vært veldig annerledes.
Frederik Meltzer het mannen som tegnet flagget vårt. Han var politiker og forretningsmann. Korset i flagget er et nordisk kors, ifølge Store norske leksikon. Det samme korset fantes allerede i det svenske og danske flagget. Nå også i det islandske, færøyske, og ålandske flagget.
Det kan likne på et kristent kors. Mange mener likevel at det ikke er det. Artikkelen i Store norske leksikon sier ingenting om kristen betydning.
Kristent eller ikke. Korset er viktig. Det skal respekteres. Om du bretter flagget, skal kun det røde vises utenpå, ifølge Norges gardistforbund. Korset skal beskyttes inni. Er flagget slitt? Da kan du ikke kaste det på vanlig måte.
– Da skal det splittes opp, slik at vi ikke lenger ser korset. Etterpå kan bitene brennes eller kastes, sier Vanem i Oslo Flaggfabrikk.
Fabrikken selger rundt 4.000 vanlige, store flagg hvert år. 17. mai er den aller viktigste flaggdagen, mener Vanem. Hun anbefaler folk å forberede seg til den store dagen.
– Sjekk at flagget ser greit ut. Lær også barna om at flagget ikke skal i bakken. Og husk å ta inn alle flagg i tide, sier hun.

SKISSE:
Politiker Frederik Meltzer tegnet den første skissen av det norske flagget.
Viktige flaggdager i Norge:
• 1. januar: 1. nyttårsdag
• 6. februar: Samefolkets dag
• 21. februar: Kong Harald V sin fødselsdag
• 1. påskedag
• 8. mai: Frigjøringsdagen 1945
• 17. mai: Grunnlovsdagen
• 7. juni: Oppløsningen av unionenen med Sverige 1905
• 4. juli: Dronning Sonja sin fødselsdag
• 25. desember: 1. juledag
Kilde: Oslo Flaggfabrikk