Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Julekurver ble brukt til gaver

I dag er julekurvene bare til pynt på treet. Men opprinnelig skulle de brukes.

Før lå julegavene i kurver på juletreet. Fortsatt henger vi opp den flettede pynten. Julekurvens historie starter med juletreet, forteller Beate Lindseth. Hun har skrevet boka «Julekurver»

– Juletreet er en tysk tradisjon fra 1400-tallet. I begynnelsen var treet et gavetre. Kaker, godterier og gaver som ikke var innpakket, hang på treet. Etter hvert ble kaker og godteri lagt i kremmerhus og kurver, sier hun til Klar Tale. Fortsatt er det mange som gjør det.

På 1800-tallet kom juletreet til Norge. Etter hvert ble det vanlig å legge gavene under treet isteden. Men julekurvene har vi beholdt som pynt

– Spesielt i Skandinavia har vi tradisjon for å lage hjemmelaget juletrepynt. I andre land begynte folk å kjøpe pynt isteden, sier Lindseth. 

I dag er den hjerteformede julekurven med sjakkmønster mest kjent. Men de tidligste vi har tatt vare på, er fra 1860-tallet, forteller Lindseth. 

– Før hadde de andre typer kurver. De er nesten borte nå. I Danmark har de hele tiden hatt mange forskjellige mønstre i kurvene sine. De bruker mye symboler på jula. Som stjerner og engler, sier hun.

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i Klar Tales papiravis i 2015.

Vil du lære å lage julekurver? Denne videoen fra YouTube viser deg hvordan: