Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Menn og kvinner behandler jula ulikt

Menn vil spise, slappe av og feste. Kvinner vil pynte og ha det koselig. Det viser en undersøkelse.

Det er tydelige forskjeller på kjønnene når det gjelder jul. Det viser en undersøkelse av Respons Analyse for banken DNB.

Folk ble spurt om hva de synes er viktig i jula. 81 prosent av mennene sier at de er opptatt av god mat. 78 prosent er opptatt av å være med familien. 61 prosent syns det er viktig å slappe av.

Kvinnene synes det er viktigst å være med familien. 89 prosent svarte at familien er viktig i jula. 85 prosent er opptatt av maten. 67 prosent synes juletreet er viktig. Det samme antallet synes det er viktig med pynt og det å slappe av.

Dobbelt så mange kvinner som menn er opptatt av tradisjoner. Det gjelder for eksempel julesanger, juletre og julepynt.

Forskjeller mellom kjønnene blir veldig tydelige når det er jul. Det sier sosiolog Kristine Warhuus Smeby.

– Likestillingen er kommet langt. Vi deler mer på husarbeid og omsorg. Men kvinner gjør ofte det mentale arbeidet, sier Smeby.

Før jul er det mye som skal planlegges. Det er forventet at kvinnene steller i stand og skaper stemningen, ifølge sosiologen.

– Det er liksom ikke forventet at far i huset skal lage adventskalenderen, sier Smeby.

I undersøkelsen syntes kvinner at mye var viktig. Ikke like mange menn krysset av for viktige ting. Bare på ett punkt var flere menn opptatt av noe. Det gjaldt festing med venner. 24 prosent menn synes det er viktig. 20 prosent kvinner synes det er viktig.

Folk koser seg heldigvis med oppgavene, ifølge forskningen til Smeby. Men når tiden er dårlig, blir det stress.

– Det er krevende å ha full jobb og gjøre alt dette i tillegg, sier hun.

Mange synes det er slitsomt å kjøpe gaver. Også her er det forskjeller på kjønnene. 39 prosent menn kunne tenkt seg en jul uten gaver. Bare 25 prosent av kvinnene ønsker det samme. 24 prosent av mennene synes gaver som noe av det viktigste med jula. 37 prosent av kvinnene mener det samme.

Kvinner kjøper i snitt 14 gaver til jul. Menn kjøper ni. Kvinner ønsker seg flere ting til jul enn menn.

Menn og kvinner er ganske like i hvor mye penger de bruker. Men kjønnene bruker penger på ulike ting. Kvinner bruker mer på gaver, pynt, klær og sko, julekalender, julekort og pakker sendt i posten.

Mennene bruker mer enn kvinner på fyrverkeri, julebord og uteliv, nyttårsfest og mat.