Tema

Mest beslag av party-dop

Politiet beslaglegger stadig mer "party-dop". Eksempler er narkotiske stoffer som kokain og MDMA.

Politiets og tollernes beslag av de narkotiske stoffene kokain og MDMA, øker mest. Det skriver nyhetsbyrået NTB. De har hentet tallene fra Kripos årlige statistikk for narkotika.

Hasj og andre typer cannabis utgjør størsteparten av beslagene i fjor. 56 prosent av alle narkotika-saker handlet om disse stoffene. Fem prosent av sakene handler om kokain, og fire prosent om MDMA.

MDMA, kokain og cannabis kalles ofte rekreasjons-dop, skriver NTB. Stoffene brukes ofte av yngre brukere. Disse stoffene har også blitt sterkere de siste årene. Det sier Kari Solvik. Hun er leder i seksjonen for narkotika-analyse i Kripos.

Les også: En av sju unge har brukt cannabis

MDMA hadde en storhetstid på starten av 2000-tallet. Da ble det kalt Ecstasy. En tablett da hadde en styrke på 100 milligram (mg). I dag beslaglegges det ofte som pulver. Da kan det være så sterkt som 249 mg. I gjennomsnitt er styrken på 177 mg.

– Tabletter med så høy styrke er veldig kraftfulle. Det kan ha fatale konsekvenser. Vi har eksempler på at man kan dø av å bruke det én gang. Det har vi også sett i Norge, sier Solvik.

Gjennomsnittlig styrke på kokain lå i 2019 på 63 prosent. Gjennomsnittet for årene mellom 2006 og 2015 var 34 prosent.

– Alle disse stoffene har økt i styrkegrad. Og hasjen er noe helt annet i dag enn for ti år siden, sier Solvik.

Økningen har vært størst i hasj. Virkestoffet i hasj heter THC. Andelen av THC i hasj har firedoblet seg. I årene 2000 til 2009 var den rundt sju prosent. I fjor var den på 29 prosent. Den sterkeste hasjen var på 45 prosent.

Les mer: Flere kjøper dop på internett

– Det som  er nytt, er at vi tar flere store beslag av opioid-holdige medikamenter. Det kan være blant annet oksykodon og tramadol. I ett beslag kan vi ta opptil 200.000 piller. Flere i Norge dør av slike smertestillende enn heroin, sier Solvik.

Politiet registrerte 23.413 narkotika-saker i fjor. Det er 3,9 prosent færre enn i 2018. Antallet saker har gått ned med 25 prosent de siste fem årene. Det viser statistikken. Politiet tror likevel ikke det betyr at det er mindre narkotika i Norge. De tror det skyldes at de må prioritere andre saker.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå