Tema

Sier nei til Black Friday

Flere vil ikke delta i årets store handledag. Noen er lei. Andre vil heller gi og snakke om grønne verdier.

H. Evensen vil heller gi bort penger på fredag. Butikken ligger i Kragerø i Telemark.

– Vi støtter Kirkens Bymisjon med 10 prosent av inntektene våre fredag, sier Benedicte Slettemeås til Klar Tale. Hun er butikksjef. Den 101 år gamle butikken i Storgata i Kragerø selger ting til hjemmet.

– Dette er jo en liten by. Vi taper mye penger på å ha ekstreme salg. Vi tror også at folk kjøper mye de ikke har bruk for på Black Friday. Da vil vi heller støtte lokalsamfunnet vårt, sier Slettemeås.

Butikken valgte Kirkens Bymisjon fordi de driver en kafé i nærheten.

– Vi synes de er flinke, så da valgte vi å støtte dem, sier Slettemeås.

Flere butikker sier nei til handledagen. Fjällräven i Oslo inviterer i stedet til kos ved bålet ved Songsvann. Klesbutikken F5 i Oslo gir også bort 10 prosent av inntektene. De støtter Amnesty. Klesbutikken JF Curated i Oslo stenger rett og slett dørene.

– Det vil påvirke oss å holde stengt en dag. Men det føles egentlig bra å ikke være med. Vi er rett og slett lei, sier Marte Djupesland til kanalen TV 2. Hun eier kleskjeden.

– Vi stenger fordi vi vil at folk skal tenke seg om. Black Friday bare oppfordrer til å handle på salg, stå i kø og løpe etter ting, mener Djupesland.

50 prosent av oss kommer til å handle på tilbudsdagen. Det viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet. Men de advarer mot svindel.

– Sjekk om du faktisk har gjort et varp, råder Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.

Noen butikker setter nemlig prisene opp før Black Friday. Det viser en undersøkelse gjort av Prisguiden, ifølge kanalen NRK. Prisguiden undersøkte 400 butikker.

– Prisene øker fra midten av oktober og frem til Black Friday. Så pøser butikkene på med tilbud. Etter Black Friday øker prisene igjen frem mot jul, sier Amund Espelien i Prisguiden. Han sier at prisene har økt mer i år enn i fjor.

Fretex i Bergen samarbeider med Forbrukerrådet og organisasjonen Framtiden i våre hender. De vil heller ha Green Friday (Grønn Fredag). Den handler om gjenbruk og bærekraft. Det blir aktiviteter, overraskelser og sykurs i Fretexbutikken i Lars Hilles gate. Du kan også få hjelp til å reparere klær gratis.

– I Norge eier vi i snitt over 80 kilo klær. Det er omtrent 360 plagg. Vi kaster 80 prosent flere tekstiler enn for 15 år siden. Måten vi forbruker klær på, er ikke bærekraftig, sier Gunstein Instefjord. Han er fagdirektør i Forbrukerrådet.

Black Friday prakker på folk ting de ikke trenger, mener Anja Bakken Riise. Hun er leder i organisasjonen Framtiden i våre hender.

– Black Friday er en hån mot de mange arbeiderne som produserer de billige varene. De jobber ofte under uverdige forhold, sier hun.

Flere folk og butikker protesterer mot kjøpefesten på sosiale medier. De bruker emneknaggen #boikottblackfriday.

Noen bruker riktignok Black Friday for å fremme viktige saker. Dyrebeskyttelsen Norge har laget en kampanje for dem som eier katt. De samarbeider med dyrleger. Slik kan folk få rabatt på ID-merking og kastrering av katter.

Samtidig favner flere om Giving Tuesday. Det er tirsdagen etter Black Friday. Da handler det om å gi i stedet.

– På Giving Tuesday kan du gi tid, engasjement, penger, klær, blod – hva som helst, sier Solfrid Bøe i Redningsselskapet i en pressemelding.

Selv har de en kampanje som handler om hjerte- og lungeredning.

Også andre organisasjoner er med på Giving Tuesday. Blant dem er Kreftforeningen, Sykehusklovnene og Kirkens SOS.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå