Tema
Bilde 1 av 3

Slik ble denne krigsdansen kjent

Urfolket på New Zealand mistet nesten kulturen sin. Så tok de den tilbake.

Du har kanskje sett krigsdansen. Intense øyner, tatoverte ansikter og tungene ut. Urfolket maorier på New Zealand danser haka foran landskamper i rugby. De danser foran gjester, når de feirer og i bryllup.

– Dette er ikke bare en krigsdans. Den handler også om følelser. Maorier danser når de møter statsministeren eller markerer noe. Det er en hilsen, sier Torjer A. Olsen til Klar Tale.

Han er ekspert på urfolk. Olsen har bodd på New Zealand i ett år. Til vanlig jobber han ved UiT Norges arktiske universitet.

Maoriene kom til New Zealand rundt år 1200. Noen kom før, andre kom etter. Folket kom fra Polynesia i båter.

– De hadde det godt på New Zealand. Det fantes ingen rovdyr der, og det var rikelig med jord. Folk fikk lett tak i kjøtt de kunne spise, sier Olsen.

Men lykken tok slutt. Etter hvert ble maoriene flere og flere. Forskjellige stammer slåss mot hverandre. Britene oppdaget siden New Zealand og overtok områdene.

Fram til 1960-tallet var maorienes kultur presset. På skoler snakket de engelsk. Folk flyttet fra distriktene til byene – også maoriene. Maorier skulle helst utdanne seg til praktiske yrker.

Men maoriene hadde en fordel. De var mange. Rundt 15 prosent av folk på New Zealand er i dag urfolk. Norges urfolk samene utgjør bare 2 prosent, ifølge Olsen.

Maoriene ville ta tilbake kulturen sin, også språket. Over tid har de klart det. I dag danser maorier for gjester fra utlandet. Nyhetssendinger starter med en hilsen på språket deres.

– Kulturen til maoriene viser godt i samfunnet på New Zealand, sier Olsen.

Men fortsatt har urfolket utfordringer. Flere av dem er fattige. Vold i hjemmene er et alvorlig problem på New Zealand. Det gjelder hele samfunnet, ikke bare maoriene.

Men de fattigste personene har større sjanse til å falle utenfor. De har oftere problemer med alkohol.

Haka-dans var opprinnelig en krigsdans. Krigere danset i grupper før en kamp. Målet var å skremme motstandere.

Idrett har gjort dansen kjent for verden. Rugby er landets nasjonalsport. Mennenes lag har danset haka siden 1905, ifølge nettstedet Wikipedia.

– Bare tenk britisk fotball og norsk langrenn. Legg populariteten sammen. Så kan du legge på litt til. Da vet du hvor populært rugby er på New Zealand, sier Olsen.

Dansen haka har blitt brukt av andre, blant annet i reklame for bilen Fiat. Maoriene ble ikke begeistret. De krevde at dansen ikke skulle brukes for å selge varer. I 2009 ble de hørt, og haka fikk beskyttelse, skrev ABC Nyheter.

Siste utgave

På forsiden nå