Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tell en fugl!

Visste du at antallet av fugler også sier noe om klimaendringene?

Ofte ser du kjøttmeis og blåmeis på fuglebrettet. Kanskje dukker det også opp en gråspett eller rødstrupe. Nå skal vi telle fugler i norske hager. Det skjer for 12. år på rad.

Mange mater fugler på vinteren. Trolig vil 18.000 personer teller fugler i helgen. 7.000 foringsplasser blir undersøkt. Det sier Norsk Ornitologisk Forening (NOF). De arrangerer tellingen.

I fjor ble det telt 485.000 fugler.

– Det er gjerne de vanligste artene som dukker opp. Men det kommer nesten alltid noen overraskende arter også, sier Morten Ree i NOF.

Kanskje får du se mer sjeldne fugler som rødstrupe, munk, trekryper eller gråspett? Eller kanskje kommer det en flokk stjertmeis?

I år håper Ree på ny rekord. Målet er å telle over en halv million fugler.

Tellingen foregår i hele Norden. Den skjer siste helgen i januar. Alle kan være med. Du gir beskjed på fuglevennen.no om hvor mange fugler du ser.

På nettsiden står det hvordan du bør telle. Du bør blant annet bruke minst én time. Du må lage en bruker og et passord. Du kan gjerne legge ved bilder.

Folk ser som regel flest kjøttmeis, blåmeis og skjære. Men i fjor ble det sett flere gråsisik enn kjøttmeis. Disse fuglene har innvandret til Norge fra øst.

Det blir trolig telt flere kjøttmeis i år, tror Ree. Likevel er det en trend at det blir færre kjøttmeis.

– Vi vet ikke helt hva som er årsaken til det. Det bekymrer oss litt, så vi er spent på om nedgangen fortsetter, sier Ree.

Det er også blitt færre gulspurv de siste årene. I løpet av de siste seks årene har tallet per foringsplass blitt halvert.

Forurensing påvirker livet til fuglene. Klimaendringer med mildere vintre kan påvirke hvordan fuglene lever.

– Vi ser at noen arter blir vanligere og brer seg utover landet. Arter som før var rundt Oslofjorden, brer seg lenger mot nord, sier Ree.

Kjernebiter og stillits har bredd seg utover. Det har også pilfink. Det er den vanligste hagefuglen i Danmark. Det samme gjelder spettmeis. Noen steder har det også blitt mer vanlig med gråspurv.

Forskjellene mellom fylkene er store. For eksempel ble det telt veldig mye svarttrost og rødstrupe i Rogaland i fjor. Der er det milde vintre. I kalde Hedmark var det mange færre av disse fuglene.

Her finner du en oversikt over vanlige fugler i Norge