Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

100.000 på Gazastripen er hjemløse

100.000 palestinere har mistet hjemmene sine i krigen på Gazastripen.

Byggingen av nye hus vil ta flere år, sier Jan Egeland. Han er generalsekretær i Flyktninghjelpen.

UNICEF er FNs hjelpeorganisasjon for barn. De sier at 16.700 hus er ødelagte av bombing. Det er ikke lenger mulig å bo i dem. Rundt halvparten er enten helt ødelagt eller så ødelagt at de må rives. Den andre halvparten kan reddes med store reparasjoner, skriver nyhetsbyrået NTB.

I tillegg har 5.600 hus fått skader. Men det er mulig å bo i dem når de repareres.

LES MER HER: Døde under våpenhvile

Mer enn tusen hus ble ikke bygget opp igjen etter den forrige krigen. I 2006 innførte Israel en såkalt blokade mot Palestina. Det betyr at Israel bestemmer hvilke varer som skal slippe inn i Palestina. Blokaden har gjort det vanskelig å få inn materialene til å bygge opp igjen de ødelagte husene, ifølge Flyktninghjelpen.

– Dette må bli siste gang Gazastripen blir ødelagt. Og siste gang mennesker på begge sider må gå gjennom en periode med så stor frykt, sier Egeland. Han mener det er veldig viktig at partene kommer fram til en avtale om fred.

458 palestinske barn har blitt drept siden 8. juli. Da startet Israel offensiven «Operation Protective Edge». De angrep palestinerne for å beskytte israelerne.

Fortsatt er det rundt 300 døde palestinere som en ikke vet hvem er, skriver UNICEF.

Den forrige Gaza-krigen var i 2008-2009. Da ble totalt 6.400 hus ødelagt. Krigen i sommer er den mest ødeleggende krigen til nå, ifølge UNICEF.

Søndag ble det avtalt en ny kortvarig våpenhvile mellom Israel og Hamas. Denne gangen skal freden vare i 72 timer. Tirsdag er andre dagen på rad at det er fred mellom partene.