Verden

Tiltalt for folkemord i Rwanda

En mann som bor i Bergen er tiltalt for å ha vært med på drap av 2000 mennesker i Rwanda.

Den 47 år gamle mannen ble tiltalt onsdag. Dette er første gang en sak om folkemord kommer for retten i Norge. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mannen er tiltalt for å ha vært med på å drepe 2.000 mennesker under folkemordet i Rwanda.

Folkemordet i Rwanda skjedde i 1994. Folkegruppene hutuene og tutsiene hadde vært i konflikt i mange år. Konflikten endte i at mange hutuer prøvde å myrde flest mulig tutsier. Flere hundre tusen tutsier ble drept.

LES MER HER: Siktet for folkemord – tatt i Bergen

Tiltalen mot 47-åringen gjelder medvirkning til drap, sier statsadvokat Petter Mandt.

– Han er ikke tiltalt for å ha utført disse drapene selv, sier Mandt.

Han forteller at det dreier seg om to massakrer på steder der folk har forsøkt å skjule seg. I tilegg handler det om flere ganger hvor folk er hentet ut fra et sykehus for å bli drept.

Mandt vil ikke fortelle mer om detaljene rundt hva som skal ha skjedd.

– Det får vi ta i retten, sier han.

LES MER HER: Marions sterke møte med Rwanda

Rettssaken mot mannen starter i Oslo tingrett 25. september. Det blir en stor sak. Det er satt av to måneder til saken. Rundt 100 mennesker skal vitne.

– 25 av dem skal hentes til Norge for å forklare seg i retten, sier Mandt.

Norsk kriminal-politi startet å etterforske 47-åringen i 2007. De hadde fått tips av statsadvokaten i Rwanda. Mannen ble pågrepet for ett år siden. Siden har han sittet i varetekt.

Det har vært en vanskelig etterforskning, forteller Mandt. Det er både på grunn av avstanden til Rwanda, og fordi det er 18 år siden folkemordet skjedde.

– Forskjeller i språk og kultur gjør det også vanskelig. Men lokale myndigheter har hjulpet oss hele veien, sier statsadvokaten.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå